ANTONIA JAGODIĆ, GASTRO ZVIJEZDA 2024.:”Najdraže mi je kada mi netko kaže kako ga je moje jelo ili slastica podsjetilo na mamu, baku, mjesto djetinjstva”
POŽEGA – Na natjecanju Gastro zvijezde koje, već osam godina zaredom, okupljajući najpopularnije regionalne gastro blogere, organizira portal missGASTRO, nagradu u kategoriji slastica za 2024., zahvaljujući sve brojnijoj zajednici pratitelja ali i neposredno toplom pristupu, osvojila je Požežanka Antonia Jagodić, diplomirana profesorica glazbene pedagogije, kojoj su, baš kao i glazba, kuhanje i slastičarstvo, životna strast
Svečanom dodjelom nagrada za najbolje food blogere i blogerice održanom krajem siječnja u Zagrebu, službeno je završilo natjecanje “Gastro zvijezda 2024.”, koje posljednjih osam godina, s ciljem promoviranja sve bogatije blogerske scene i formiranja platforme za povezivanje i suradnju, uspješno organizira portal missGASTRO. Riječ je o najvećem regionalnom natjecanju gastro blogera i zaljubljenika u hranu, koje, na temelju odluke stručnog ocjenjivačkog žirija i glasova čitatelja, u nekoliko kategorija odabire one najbolje. Među njima je i Požežanka Antonia Jagodić , diplomirana profesorica glazbene pedagogije, ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji slastica.
Od klavira i glazbe do kuhače i slastica dug je put. Kako je sve počelo i od kud Antonia među gastro blogerskim zvijezdama?
Iako je glazba moj životni poziv, zanimanje i stalni pratitelj, kuhanje i priprema slastica moja su strast, odmak i odmor od stresa. Kako to, uglavnom uvijek bude u životu, sve je počelo sasvim slučajno, na nagovor moje, tada male, sada već ozbiljne 13.godišnje sestre Lee, koja je, gledajući druge gastro blogere, poželjela da se, u tome, iskušamo i nas dvije. U to vrijeme, iako sam ja bila glavna kuharica, ona je bila “zvijezda ekrana”, glavna degustatorica i ocjenjivačica, a prvi recept, jako dobro pamtim, njeno omiljeno grašak varivo. Snimanje i objavljivanje videorecepata, s vremenom je rezultiralo YouTube kanalom, koji je postajao moje sve omiljenije igralište kako se entuzijazam inicijatorice smanjivao. Skroz neočekivano, shvatila sam da je riječ o izazovu u kojem se jako dobro snalazim, učim novim vještinama i otkrivam dosta toga o samoj sebi. Na moje veliko iznenađenje, prepoznali su to i pratitelji koje zovem prijateljima, a onda je i cijela priča izrasla u zajednicu, što je, vjerujem i glavni razlog nagradi.
Kako je izgledao proces glasanja, a kako svečanost dodjela nagrade i koliko su susreti s drugim gastro blogerima, važni za “posao”?
Riječ je o natjecanju koje od 2017. okuplja regionalne gastro blogere i zaljubljenike u hranu koji se mogu prijaviti sami ili to čine njihovi pratitelji, što je moj slučaj, u četiri kategorije – tradicionalna kuhinja, plant-based, slastice i top foodie. Nakon što žiri odabere finaliste u svakoj od kategorija, slijedi glasanje čitatelja i pratitelja, a onda i svečanost dodjele nagrada na kojoj sam proglašena pobjednicom u kategoriji slastica. Čitav događaj podupiru i brojni poznati sponzori iz područja gastronomije i slastičarstva, što, uz druženje s kolegama iz cijele regije i razmjenu iskustava, otvara vrata i novim poslovnim suradnjama. Moram priznati da me je nagrada jako iznenadila, nisam je ni najmanje očekivala i ovo je za mene ogroman uspjeh na kojem sam, prije svega, zahvalna svojim pratiteljima. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje.
Prvo jelo i prvi videorecept bilo je, rekla si, grašak varivo. Što je slijedilo i kako su izgledali početci?
Cilj svega ovoga je pokazati kako brzo i na jednostavan način, s lako dostupnim namirnicama ili onim što trenutačno imamo u hladnjaku i kuhinji, napraviti ukusno slano ili slatko jelo, uglavnom nimalo kompleksno, jer nemam profesionalnog iskustva, a iznimno bitno u ljudima probuditi osjećaje, tako da ih određeno jelo ili kolač – podsjeti ga na osobu ili uspomenu na neki lijepi događaj iz života. Nema mi dražeg osjeća nego kad mi netko u komentaru napiše: “Ovo jelo me podsjetilo na baku, mamu, mjesto u kojem sam odrastao.“ Najprije su to bili recepti iz mamine bilježnice, kakvu svi imamo u nekoj ladici, slana tijesta, “kremasti” kolači koji su moja slabost, ali i oni “sitni” bez kojih u Slavoniji nema ni jednog kirvaja i svatova, kao i svi “starinski” kolači koje bi voljela izvući iz zaborava i vratiti na stolove. Drago mi je da se to ljudima sviđa, a najveća nagrada, kako sam već rekla, kad u njima probudim emociju, jer, osim što mi predstavlja odmor i alat za rješavanje stresa, glavni je to razlog mog kuhanja i pripremanja slastica.
Tko ima zadovoljstvo prvi probati ono što pripremaš, gdje radiš i kuhaš li svakodnevno?
Sve najprije probam sama, a onda su tu svakako moji ukućani, susjedi, kolege s posla. Što se tiče dnevnog rasporeda, ne kuham i ne postavljam recepte svaki dan, sve ovisi o inspiraciji, raspoloženju, vremenu, jer sve se to, itekako osjeti u završnom proizvodu, a proces se odvija u mojih 16 kvadrata mira i sreće koje polako, korak po korak, uređujem. Samo kuhanje najlakši je dio priče, nakon toga slijedi puno zahtjevnije pregledavanje sati i sati materijala, a potom i editiranje do konačne, završne minute koliko traje svaki moj video, jer, živimo u brzom vremenu.
Uz sva ona druga, daleko poznatija gastronomska “čuda” kojima se Slavonija ponosi, naše su trpeze nezamislive i bez kolača. Koji su tvoji osobni favoriti i trebamo li ih više “gurati” u turističkom smislu, pa i učiniti brendom?
Mislim da su krofna i salenjaci svakom u Slavoniji instant podsjetnik na krmokolje, a tradicionalne makovnjače ili orehnjače, sastavni dio kirvajske trpeze. Ogromno je to bogatstvo i prostor za kreativnost i ponovno osmišljavanje, pa i moderniziranje. Na žalost, dok za kulen i kobasice znaju svi, jer ponosno ih prezentiramo na sajmovima i manifestacijama, nekako mi se čini da se domaćih slastica sramimo, a i nisam baš viđala štandove s takvom vrstom ponude. Slastica, kolač puno je više od završnog dijela obroka, može biti poklon, uspomena, suvenir, pa tako i brend, što želim pokazati i srcem predstaviti svima svoju Slavoniju.
Kako izgleda tvoj idealan meni?
Vjerojatno nešto jednostavno. Juha, obavezno, potom nešto mesno, a morala bi se tu naći i sarma kao i neizostavan desert…Ma nešto tipično slavonski.
I za kraj, reci nam gdje te se može pronaći i naučiti pokoji novi kulinarski trik?
Instagram antonia.jagodic, Youtube kanal LeAny, tik-tok, facebook. Dobro došli!
TEKST: Simonida Tarbuk FOTO: A. Jagodić (ustupljene fotografije)