ALEN KOCIĆ KOC, AUTOR FILMA “GOSPIN GRAD”: Najveća vrijednost filma je poruka da nikad ne treba gubiti nadu

Datum objave: 28. 8. 2020. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA/PLETERNICA – Iako mu je fotoaparat godinama bio produžena ruka i toliko potrebno “treće oko”, Alen Kocić Koc, kroničar vremena, umjetnik s jedinstvenim senzibilitetom, u posljednje se vrijeme najbolje osjeća iza kamere. Potvrđuju to brojne domaće i svjetske nagrade, pozivi na festivale, a onda i sve brojniji angažmani na snimanju promotivnih turističkih filmova, jer nitko ne zna s toliko poetike i lokalaptriotizma zabilježiti poznate i nepoznate crtice o Slavoniji. Na tom je tragu i “Gospin grad”, najnoviji Kocićev dokumentarac snimljen uz 65. godišnjicu štovanja Gospe od suza u Pleternici i 15. godišnjicu Svetišta

Dokumentarni film “Gospin grad” premijerno prikazan 24. kolovoza, nije Vaša prva suradnja s Gradom Pleternica. Kako je do suradnje došlo i koliko ste u čelništvu Grada, tijekom snimanja, imali potporu?
S Gradom Pleternicom surađujem već skoro dvije godine, na poziv gradonačelnice Antonije Jozić, na čemu sam iznimno zahvalan. Prije dokumentarnog filma snimljenog uz 65. obljetnicu štovanja Gospe od suza i 15. obljetnicu svetišta, snimili smo Kulturnu rutu Bećarca i Gange, kao europski projekt prekogranične suradnje između Pleternice i Tomislavgrada, što je, također bilo posebno iskustvo. U Pleternici je lako raditi, timski, sve se jednostavno dogovori, prije svega stoga što imamo otvorenu komunikaciju. Pleternički tim je, rekao bih, izvrstan u produkciji, pripremi i idejama, vrlo suvremenih pogleda, svjesnih važnosti praćenja tehnološkog napretka i multimedije uopće, u svijetu komunikacija u kojem svi živimo. Vrlo su suvremenih pogleda, prate tehnološki napredak i znaju koja je danas važnost multimedije u svijetu komunikacije. Slijedom do sada odrađenog posla, vjerujem kako smo, od suradnika postali i prijatelji, na čemu iskreno i od srca, baš kao i na poklonjenom povjerenju, zahvaljujem svim Pleterničanima i Pleterničankama

O čemu govori film “Gospin grad” i kako je proteklo snimanje?
Dokumentarac je to o počecima štovanja devetnice Gospe od Suza, poslije 2. svjetskog rata, priča o teškim vremenima komunizma, zabranama odlaska u crkvu, pa i zabrani izgradnje nove crkve, nakon što su staru minirali partizani. Film obuhvaća i prijelaz u novije vrijeme Hrvatske, kada se slobode ponovno vraćaju i kada Pleternica postaje Gospin grad u punom smislu te riječi- grad hodočasnika, vjere i napretka, grad domaćin. U filmu su zastupljena i svjedočanstva ljudi koje je Gospa od suza dotaknula, izlječila i nadahnula. Snimanje je bilo izazovno i emotivno, jer jriječ je o važnoj i svima nama potrebnoj temi.

Kakve su reakcije publike nakon premijere i kakva je budućnost filma?
Rekacije su izrazito pozitivne i emotivne. Svatko tko je film pogledao pronašao je vlastiti pogled, mir i neku svoju osobnu priču. Po mom mišljenju, najveća vrijednost dokumentarno filmske priče o Gospinom gradu je poruka da nikada, posebno u današnje vrijeme, ne treba gubiti nadu nego biti uporan u nastojanjima da budemo bolji ljudi, a film će, sam, onda odrediti svoj put. Zadovoljstvo mi je što smo priču zajedno ispričali, sačuvavši je i bilježeći kao dokaz vremena za buduće generacije, pokazujući koliko je vrijedno boriti se za uvjerenja ali i kako dobro uvijek na kraju pobijedi.

Osim Gospinog grada što Koc u ovim trenucima radi i kakvi su daljnji filmski, pa onda i festivalski planovi?
Alen Kocić radi stalno, jer to je puno više od posla, više poziv i stil života. Konkretno, trenutno sam angažiran na većem projektu turističkog filma za grad Kutjevo, koji jedva čekam, a spremamo i jednu novost sa rock brda Starci, u Starom Petrovom Selu, koji će, također, vrlo skoro ugledati svjetlo dana. Riječ je o ekskluzivi, što je, na neki način i zahvala portalu Slavonski.hr, jer nas uvijek pratite i podržavate.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: A. Kocić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn