AKTIVNOSTI OPĆINE JAKŠIĆ – S vrijednim projektima iz aktivnog ljeta u radnu jesen

Datum objave: 14. 8. 2017. | Kategorija: Društvo

DSC00222

JAKŠIĆ – Općina Jakšić trenutno ima nekoliko vrijednih infrastrukturnih projekata u različitim fazama provedbe – od višemilijunske investicije Gospodarske zone, izgradnje kanalizacije i nogostupa u naseljima, do stvaranja preduvjeta za otvaranje nove odgojne skupine u Dječjem vrtiću. O projektima je danas na konferenciji za novinare govorio načelnik općine Ivica Kovačević u društvu sa zamjenikom Milom Barišićem.

Unatoč ljetnim mjesecima brojne su aktivnosti nastavljene na jakšićkom području jer, riječ je kako ističe načelnik općine Ivica Kovačević o dugogodišnjim projektima koji idu svojim ritmom i ne podnose odlaganja. Neki projekti su realizirani, neki su u postupku realizacije, a neki su spremni za njen početak. “Mjesni dom Bertelovci među prvim je projektima u tom paketu projekata. Riječ je o adaptaciji i obnovi koju smo dugo planirali, ali bio je nedostatak sredstava, a ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo nam je 316.000,00 kuna, a uz proračunskih 73.000,00 kuna adaptacija je završena. Odradili smo obnovu krovišta, podova, instalacija, fasade i stolarije, dom je gotov i nakon priključenja na vodovod i kanalizaciju očekujemo službeno otvaranje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca,” rekao je načelnik Kovačević.

Proveden je i postupak jednostavne nabave po Zakonu o javnoj nabavi za nabavu komunalnog traktora i opreme -malčera, prikolice, ralice za snijeg i rasipača soli. Tu je “priskočilo” Ministarstvo graditeljstva sa 120.000,00 kuna, a iz proračuna je izdvojeno 119.000,00 kuna, a do kraja mjeseca oprema bi trebala stići u Jakšić. “Hvala Ministarstvu graditeljstva, ali kako su nas prošle godine zaobišli, ove smo godine dobili iz njihove blagajne još jednu potporu i to za kanalizaciju Svetinja- ministarstvo nam je odobrilo 120.000,00 kuna, izrađena je građevinska dozvola na investitora Tekija d.o.o. Općina će osigurati oko 300.000,00 kuna i radovi bi započeli do jeseni. Procijenjena vrijednost oko 900.000,00 kuna ali vjerujem kako će to biti i manje te da ćemo ove godine uspjeti financirati 50 posto radova kako bi Svetinja dobila kanalizaciju koja će se spajati na bio pročistač u naselju Eminovci,” rekao je načelnik. Izgradnja vodovoda i kanalizacije krenut će i u Tekiću.”Ova investicija financirat će se 100 posto iz mjere 7.2.1. ruralnog razvoja. Ostvarili smo maksimalan broj bodova 75 i ta je investicija vrijedna oko 6 milijuna kuna s PDV-om. Tekija provodi postupak javne nabave i očekujemo da bi radovi počeli ove jeseni. Ostaju nam onda još dva naselja za gradnju vodovoda i kanalizacije, Cerovac i Granje, za koja također imamo građevinsku dozvolu,” najavio je Kovačević.

1

Bilo je puno neutemeljenih napisa i priča oko Dječjeg vrtića koji trenutno raste i to brojem mališana. “Ta priča krenula je početkom lipnja prošle godine kada smo odlučili osnovati svoju ustanovu Dječji vrtić Jakšić. Strahovali smo na početku kako će to sve izgledati, kako će funkcionirati i hoćemo li financijski sve to zatvoriti. Nadali smo se upisu 50-tak djece, a prošla godina završena je sa 69 djece. Evo, u novu školsku godinu ulazimo sa 79 djece uz četvero mališana koji će se uključiti u zimskom razdoblju kada napune godinu dana. Uglavnom, imamo upisano novih 15 mališana, djeca su najmlađe dobi od godinu do tri godine koji će biti smješteni u jaslicama. Općinsko vijeće podržalo nas je da možemo tražiti od Ministarstva obrazovanja i znanosti mišljenje za otvaranje četvrte odgojne skupine. Ministarstvo nas je uputilo da općina stvori tehničke preduvjete za početak rada nove odgojne skupine, a to konkretno znači kako smo morali osigurati još jedna dnevni boravak. Radovi su pri završetku, ukupna investicija je 47.273,75 kuna, a sredstva je osigurala Općina,” rekao je Kovačević.

Uz povećanje kapaciteta Dječjeg vrtića, dobre vijesti vezane su i uz Gospodarsku zonu Jakšić koja se prostire na 16 hektara. “Ulagat ćemo i dalje u Gospodarsku zonu kako bi stvorili osnovne komunalne uvjete za početak gradnje pogona. Ukupna investicija je 8,1 milijun kuna. Planiramo s izvođačem radova potpisati još jedan ugovor u ovoj godini na vrijednost oko milijun kuna. U prvoj fazi je za oko 500 tisuća kuna odrađeno polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, a sada planiramo nastaviti s koridorom ceste u koji će biti položene i cijevi za telekomunikacijsku i elektro-infrastrukturu” kaže Kovačević. Dodaje kako očekuju rezultate i od nekih drugih projekata koje su kandidirali tijekom prošle godine. Tako su prošle godine kandidirali nerazvrstanu cestu, odnosno poljski put u katarskoj općini Jakšić duljine 3500, procijenjene vrijednosti oko 2,7 milijuna kuna, te staru školu za prenamjenu u knjižnicu i čitaonicu vrijednosti oko 3,7 milijuna kuna a očekuju kako bi do početka jeseni stigla pozitivna odluka Agencije za plaćanje. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za nogostup dijela Radnovca i Rajsavca u duljini od oko 900 metara vrijednosti oko 1,1 milijun kuna, a građevinska dozvola očekuje se do kraja godine. Za pješačku stazu Eminovci i pješački most, autobusna ugibališta i parkirališta izrađena je projektna dokumentacija, a investicija je vrijedna 2.149.801,25 kuna bez PDV-a i uspješno je prijavljena na Hrvatske ceste koje će iznos financirati svojim sredstvima, a radovi bi trebali početi ove jeseni. “Za buduće razdoblje pripremamo i druge projekte koje ćemo kandidirati uglavnom prema EU fondovima i našim ministarstvima. Općina Jakšić i dalje će prakticirati sistem pripremljene projektne dokumentacije i građevinske dozvole,” naglasio je načelnik Općine Kovačević.

2

Kratko je prokomentirao i određene nesuglasice u Općinskom vijeću. “Mislim da i dalje neće biti problema u radu vijeća, a to što neki pojedinci imaju svoje želje i ciljeve da prve cirkus od ove općine – to neću komentirati. To su nisu želje i ciljevi za boljitak ove općine i Jakšića, ali mislim da će to sve brzo splasnuti i kako će već iduća sjednica vijeća pokazati da smo tu da radimo a ne zbog cirkusa – načelnik je izabran od građana, narod je svoje rekao. Mi ćemo i dalje provoditi projekte i realizirati ih, nemamo nikakvih financijskih problema, planova imamo i idemo dalje,” zaključio je Kovačević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn