AKCIJA MIR I DOBRO – Pirotehnička sredstva nisu igračke

Datum objave: 14. 12. 2018. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ čije provođenje započinje 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2019. godine, izvjestila je na konferenciji za novinare glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Cilj je akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine, kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

A, statistika nije naklonjena ljubiteljima pirotehnike i broj ozlijeđenih svakako ne treba zanemariti. Naime, na području Republike Hrvatske, za vrijeme provođenja Operativne akcije „Mir i dobro“ u razdoblju od 15. prosinca 2017. do 08. siječnja 2018. godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 16 osoba, od kojih su četiri osobe teško tjelesne ozlijeđene. Ozlijeđeno je petero djece, od kojih jedno teško.  Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je: 74 kom. raznog oružja, 5472 kom. streljiva raznog kalibra, 1 kg eksploziva, 3 kom. raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te 721 komad raznih pirotehničkih sredstava.

“Na području naše PU za vrijeme provođenja Operativne akcije “Mir i dobro“ lakše je ozlijeđena jedna punoljetna osoba (nestručnim rukovanjem pištoljem prostrijelio si dlan). Od navedene osobe privremeno je oduzeto 4 kom. oružja i 353 komada streljiva,” rekla je glasnogovornica Janković.

Neočekivana eksplozija u javnom prostoru, bez obzira na njenu snagu, može izazvati vrlo neželjene posljedice, dodaje Janković. “Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića, građanima želimo skrenuti pažnju da eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život. Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. U trenutnim okolnostima povećanih globalnih prijetnji terorističkim aktivnostima koje zaokupljaju povećanu pažnju i brigu građana za osobnu sigurnost može doći do uznemirenja, straha i panike uslijed uporabe pirotehničkih sredstava, posebno ako se takva sredstva koriste u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba,”.

Nesreće se ne događaju nekom drugom. Iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe. “Kako bi se ovaj put postupilo pametnije i izbjegle neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama. Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća. Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima,” savjetuje glasnogovornica Janković.
Ministarstvo unutarnjih poslova za ovogodišnju akciju pripremilo je i edukativni video:

TEKST: S. Pok   FOTO: S. Pok/mup.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn