AJMO SE IGRAT – Izložba koja budi najbolje u nama

Datum objave: 28. 4. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Gradski muzej Požega i Etnografski muzej iz Zagreba počastili su požešku javnost s etnografskom izložbom “Ajmo se igrat – dječje igračke hrvatske baštine”. Keramičke, krpene i drvene igračke koje su bile pratitelji odrastanja brojnih generacija svoju će nam priču pričati do 13. lipnja 2016. godine.

Uz ljupku ljepotu građe, izložba ima i posebnu vrijednost koju je prepoznao i UNESCO te upisao igračke na listu svjetske baštine.Izložba je koncipirana na način da su igračke izložene u razni dječjih očiju,  a djeca se mogu i poigrati igračkama na zato posebno pripremljenim mjestima u sklopu izložbe. “Predstavljene su igračke koje su  napravila sama djeca ili odrasli ukućani a tu su i  igračke koje su nastajale u hrvatskim selima u organiziranim zadrugama koje su se bavile izradom igračaka, posebice u Hrvatskom Zagorju,” rekla je autorica izložbe dr.sc. Iris Biškupić Bašić.

nn

U sklopu izložbe prikazuje se i film koji priča priču o majstorima igračaka, a cijeli šaroliki svijet igračaka u prostor je kreativno smjestila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. I otvorenje izložbe prošlo je u kreativnom duhu, jer uz demonstraciju robotike, unatoč kiši i hladnom vremenu posjetitelji su toplo dočekali najpoznatijeg drvenog dječaka Pinokia iz istoimne predstave Gradskog kazališta Požega kojeg je i ovog puta jednako uspješno kao i prije 15 godina utjelovila plesna pedagoginja Ilijana Lončar. Dah nostalgije upotpunio je šmarn ( drobljene palačinke) s marmeladom od mrkve – dobra, stara, zdrava poslastica iz kuhinja naših baka i prabaka. Izložbu je kultnom pjesmom o čudaku Antuntunu uz pomoć prijatelja proglasio otvorenom mali Luka Matković. I tako je otvoren čarobni svijet koji budi najbolje u nama. Posjetite ga, ajmo se igrat u muzej!

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn