AGLOMERACIJA POŽEGA – Projekt vrijedan preko 140 milijuna kuna

Datum objave: 25. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –  Gradonačelnik Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine Tekije d..o.o Mario Pilon, te direktor tvrtke Tekija Ante Kolić predstavili su danas na konferenciji za novinare projekt “Aglomeracija Požega”. Konferenciji su prisustvovali i članovi projektnog tima koji su radili na izradi studijske i projektne dokumentacije iz tvrtke “Hidroprojekt- Ing d.o.o.” iz Zagreba, predsjednik NO  Dragutin Mihelčić i projektant Mladen Lišnjić te načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i predstavnik općine Velika Stjepan Mindum čije je područje obuhvaćeno planiranim projektom.

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Požega vrijedan je preko 140 milijuna kuna. U realizaciju će krenuti već krajem ove godine raspisivanjem javnog natječaja, naglasio je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine Tekija d.o.o. Mario Pilon. “Čekamo da se usuglase projektan dokumentacija RH s projektnom dokumentacijom Europske unije. Potom ide raspisivanje javnog natječaja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a investicija se planira pokrenuti na proljeće, najkasnije ljeto 2017. godine. U ukupnom iznosu,  najveći dio dolazi iz europskih sredstava, a dio je iz nacionalnih izvora i to Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede te sufinanciranje jedinica lokalne samouprave – grada Požege, općine Brestovac i općine Velika, sukladno broju stanovnika. Grad Požega bi kroz dvije godine trebao izdvojiti oko sedam i pol milijuna kuna,” rekao je Pilon.

“Ovo je vrlo važan projekt za grad Požegu ali i za šire područje. To je investicija koja za sobom povlači i planiranje te investiranje od strane grada u pojedinim dijelovima Požege, a odnosi se na niz ulica koje su obuhvaćene radovima tijekom provođenja investicije, jer sve planiranje i dinamika budućih radova bit će oslonjena na taj projekt” naglasio je gradonačelnik Neferović.

nn

“Veliki su to zahvati koji traže stručno znanje. Aglomeracija se proteže na području grada Požege, te općina Velika i Brestovac, a radi se o rekonsturkciji cjevovoda Velika- Požega, o obnovi kanalizacije u duljini od preko 11 kilometara,  o izgradnji novih kanalizacijskih sustava u dužini od oko 20 kilometara s nekoliko precrpnih stanica, izgradnji trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda na CUPOV-a u Požegi te svim ostalim radnjama koje idu uz to,” naglasio je direktor Tekije Ante Kolić.

“Kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda uvijek su ostajali po strani jer je bila prioritetna vodoopskrba. Evo, uspjelo se da Požega uđe u EU projekte, uspjelo se osigurati način provođenja i financiranja od strane Hrvatskih voda za pripremu dokumentacije. Kada se raskopa grad nikome nije ugodno, ali rekonstrukcija kanalizacije mora se napraviti kako bi se dobio kvalitetan sustav, a kada je riječ o uređaju, dobit će se jedan od najkvalitetnijih uređaja za pročišćavanje koji će potpuno odgovarati europskim zahtjevima, ” naglasio je Dragutin Mihelčić ispred tvrtke Hidroprojekt Ing.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn