ADVENT U PLETERNICI – Svjetlom prve svijeće i slavljem u čast tradicije i baštine otvoren Advent u bećarskom šoru

Datum objave: 27. 11. 2022. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Adventski program u Pleternici koji je i ove godine objedinjen pod nazivom “Advent u bećarskom šoru” službeno je otvoren paljenjem prve adventske svijeće. Blagdanski duh s daškom nostalgije obogatio je koncert u povodu 45 godina KUD-a Orljava, gdje su u dvorani IC Terra Panonica uz domaćine nastupili i gosti, folklorni ansambl “Zagreb – Markovac”.

Pleternička adventska zbivanja objedinjena su pod nazivom “Advent u bećarskom šoru” kako i priliči gradu koji jedini na svijetu ima Trg bećarca. Upravo na tom trgu, trudom najmlađih čuvara baštine, zapaljena je prva svijeća u adventskom vijencu, a druženje je nastavljeno rođendanskim koncertom domaćih čuvara baštine kojima su na visokoj obljetnici prigodnim riječima čestitale gradonačelnica Marija Šarić i njihova bivša članica, županica Antonija Jozić.

“Ovim koncertom, ali i cijelim programom adventa želimo našim sugrađanima i gostima grada ponuditi nešto izvorno, nešto folklorno. Želimo baštinu izvući iz ormara i staviti u funkciju turizma te da mi uživamo u njoj, a onda će zasigurno i gosti Pleternice zajedno s nama osjetiti taj dobri duh i uživati.Naš KUD Orljava se jako dugo pripremao za obljetnicu 45 godina postojanja i odlučili smo zajedno proslaviti u adventskom ozračju, jer i naš advent je “Advent u bećarskom šoru”, a upravo su i KUD Orljava i sva naša ostala kulturno-umjetnička društva baštinici koji nose i naš bećarski šor i naš skorašnji Muzej bećarca i sve što radimo u našem gradu Pleternici. Jer, ne vrijede nama ni zgrade ni objekti, ni lijepo uređeni prostori ako u njima ne borave ljudi, ako oni ne prenose tu baštinu na nove naraštaje,” rekla je gradonačelnica.

“Izuzetna mi je čast nazočiti slavlju KUD-a Orljava, društva koje je ispisalo noviju kulturno-umjetničku povijest ovog grada čuvajući običaje, baštinu, napjeve i našu prekrasnu paorsku nošnju, promovirajući ovaj grad i županiju, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe,” naglasila je županica Antonija Jozić.”Naša baština je naš identitet, ono čime se trebamo ponositi, no što trebamo čuvati. Mi jesmo članica Europske unije, ali članica koja ponosno može isticati svoj hrvatski identitet, različnost svojih narodnih nošnji, napjeva, tradicije i kulture. I u tom kontekstu zasigurno je i KUD Orljava Pleternica jedan bitan kamenčić u tom prekrasnom mozaiku,” rekla je županica.

Na bećarskom šoru do kraja mjeseca svake subote u večernjim satima održavat će se bogati programi uz nastup tamburaških sastava, kulturno-umjetničkih društava i gradskih udruga. Pleternica u blagdanskom mjesecu slavi i Dan Grada Pleternice te blagdan svog zaštitnika svetog Nikole, a program će obogatiti i Božićni sajam na Trgu bećarca 17. prosinca. Uz brojne koncerte, kulturno-umjetničke nastupe bazirane na tradiciji te klizalište, kao prethodnih godina, 31. prosinca u 12,00 sati Pleterničani će zajedno dočekati Novu godinu.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn