ADVENT U CERNIKU – Blagdani u znaku zajedništva i tradicije

Datum objave: 19. 12. 2021. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Da su želja za druženjem i istinskim vrijednostima Božića jači i od pandemije i svakodnevnih životnih problema, dokazali su i ove godine Cerničani okupivši na prostoru novouređenog Franjevačkog trga male i velike. Uz dobru energiju domaćina i mnogobrojne sadržaje još je jedna to potvrda kako u mjestu koje se ponosi stoljetnom tradicijom, sve ozbiljnije promišljaju o turizmu, što prepoznaju i posjetitelji

Iako će onaj prvi, od prije par godina, kažu domaćini, sa snijegom i slavonskom pjesmom pokojnog Kiće Slabinca, biti teško nadmašiti, Cerničani i ove godine, unatoč i usprkos koroni, na poseban način dočekuju blagdane. Uz mirise i okuse tradicije, na prostoru novouređenog Franjevačkog trga, u središtu mjesta koje se, s pravom ponosi stoljetnom tradicijom. Jer, želja za druženjem i istinskim vrijednostima Božića jači su i od pandemije i svakodnevnih životnih problema. Uz dobru energiju domaćina i mnogobrojne sadržaje još je jedna to potvrda kako u Općini sve ozbiljnije promišljaju o turizmu, što prepoznaju i posjetitelji.

Zadovoljan reakcijom gostiju i mještana je i načelnik, Vitomir Žakić, svjestan kako visoko podignutu ljestvicu treba i zadržati. “Uz samostan, kulturno povijesni biser mjesta, drago mi je što je i novouređeni Franjevački trg dobio novu funkciju i pozicionirao se kao idealno mjesto za okupljanja i druženja, što potvrđuje i ovogodišnji Advent. Na žalost bez snijega, bit će da smo se slabo molili, ali, siguran sam, u pravoj atmosferi, jer mi Cerničani smo poznati po tome. Uz ljubav prema pjesmi i dobrom druženju, tu je i ponos na tradiciju koju, svakako, nastojimo održati, a nadam se da će nas i covid zaobići i da ćemo u zdravlju i veselju zakoračiti u Novu godinu.”

” Želeći podijeliti radost s drugima, uz nadaleko poznato gostoprimstvo, pripremili smo niz sadržaja za male-predstave za djecu, mogućnost fotografiranja s Djedom Mrazom a siguran sam kako će i cjelovečernji koncert Satira i Stanka Šarića bit pun pogodak i za nas starije. Posebno me raduje što vidim puno djece i mladih obitelji, jer za njih koji predstavljaju i budućnost Općine, sve ovo i radimo, nastojeći ovakve događaje učiniti redovnima. Uz iće, piće i pjesmu, nismo zaboravili ni one manje sretne, pa ćemo sav prihod od večeras prodanih lepinja, proslijediti obitelji u potrebi. “, rekao je načelnik Žakić.

S brojnim planovima i idejama za nove sadržaje, Općina Cernik ulazi i u 2022., nadajući se, prije svega, boljoj zdravstvenoj situaciji, ali i računajući na raspoloživa europska sredstva. ” Kada razmišljam o budućnosti mjesta, uvijek mi je prvi Strmac, naše poznato izletište i istinski prirodni biser koji bi, budu li stvari išle onako kako smo zamislili, mogao povratiti stari sjaj. Iako je riječ o projektu koji zahtijeva i puno posla i puno novca, vjerujem da smo, s pravom, optimistični i da ćemo, dugoročno, povezujući priču s našim samostanom, crkvom Svetog Linarte, dvorcem, bolnicom a onda i hotelom, uspješno zatvoriti krug i postati istinsko turističko mjesto. Predispozicije i aduti su tu, treba više raditi na promociji, što je uloga naše Turističke zajednice, a raduje i što su mještani na pravi način prihvatili brojne nove sadržaje, u što smo se uvjerili prilikom proslave Dana Općine na prvoj manifestaciji Srednjovjekovni grad Cernik koja je okupila posjetitelje iz cijele Slavonije, a siguran sam i večeras na Adventu.”, zaključio je prvi čovjek Općine, načelnik Žakić.

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn