9. SVIBNJA – Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Datum objave: 09. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Diljem Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, u znak sjećanja na završetak Drugoga svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja današnje Europske unije pet godina poslije.

Na današnji dan, 9. svibnja 1945. nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugome svjetskom ratu, nesumnjivo najstrašnijem ratnom sukobu u povijesti, i po broju žrtava i po razaranjima koji će tako ostati označen kao najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti. Mnogi su svojim životima platili cijenu slobode u borbi protiv fašističkih i nacističkih agresora i njihove žrtve se s pijeteteom moramo i danas sjećati zbog novih naraštaja, da se nikada više ne ponovi.

U zemljama Unije posebnu važnost ima i Dan Europe kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put ka stvaranju nove zajednice država. Dan Europe obilježava se kao dan sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana, jednog od pokretača europske integracije, iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU s idejom o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi rat između europskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim.

Sretan Dan pobjede!

TEKST: S. P.      FOTO: sabor.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn