9. SARMIJADA U POŽEGI – Najbolju sarmu pripremila je Marija Biondić iz Mihaljevaca

Datum objave: 26. 11. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Održana je 9. po redu Sarmijada, natjecanje u kuhanju sarme, Najbolju sarmu imala je Marija Biondić iz Mihaljevaca, drugo mjesto osvojila je ekipa Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega, a treće Mirjana Ristić iz Požege.

Hotel Grgin dol u Požegi danas je bio ispunjen finim aromama kuhane sarme, no ne samo one tradicionalne slavonske. Na stolovima u Hotelu Grgin dol našlo se čak 15 različitih vrsta sarmi, a one najbolje odabrao je stručni žiri. “Ponovno smo se ovdje okupili slaveći našu kraljicu stola – sarmu, iz raznih krajeva. Ovim natjecanjem želimo podignuti na pijedestal upravo našu slavonsku sarmu, ali i potvrditi značaj njegovanja slavonskih običaja i autohtone hrane.Sudeći po velikom broju natjecatelja i bogatim stolovima na kojima centralno mjesto zauzima sarma, u tome smo i uspjeli,” naglasio je predsejdnik Požeških čuvara baštine i urednik Kronike Vladimir Protić.

Stručni žiri osim najbolje sarme, nagradio je i najljepše uređeni stol, ali i najbolju domaćicu – osobu koja je najbolje prezentirala svoju sarmu.
Najboljom domaćicom koja je predstavila svoju sarmu proglašena je Vesna Mokri iz Ramanovaca. Najljepše uređen stol imao je Karlo Ristić iz Požege. Drugo mjesto pripalo je Kulturno umjetničkom društvu Bektež, a treće mjesto članovima HPD-a “Sokolovac” Požega.Najbolju sarmu 9. Sarmijade imala je Marija Biondić iz Mihaljevaca, drugo mjesto osvojila je ekipa Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” Požega i to sarma koju je pripremila Dragica Anić, a treće mjesto osvojila je Mirjana Ristić iz Požege.

9. Sarmijada održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege, TZ Grada Požege, uz brojne sponzore. Za zabavni dio programa pobrinula se grupa Darka Rodića.

TEKST: S. P.                 FOTO: Tena Protić

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn