9. SARMIJADA I PROVIJADA – Pobjedničku sarmu skuhala ekipa Industrijsko-obrtničke škole, najbolju proju umijesili “Trenkovci”

Datum objave: 07. 4. 2019. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Devetu godinu za redom dvorištem Pansiona „Slavonski biser“ širio se primamljivi miris kiselog kupusa i mesa. Još jedna uspješno organizirana Sarmijada i provijada i ovaj je puta potvrdila kako su gastronomija i tradicija naš najjači turistički adut.

Turizam doživljaja, ispunjen mirisima i okusima destinacije, koncept je koji sve češće traži suvremeni gost. Znaju to i u Turističkoj zajednici grada Nova Gradiška, stoga su , zajedno s Udrugom čuvara kulturne pučke baštine „Tkanica“ u domaćinstvu Pansiona “Slavonski biser“, devetu godinu za redom organizirali Sarmijadu i provijadu.

Riječ je o natjecateljskoj gastro manifestaciji koja svake godine početkom proljeća u Novoj Gradiški okupi zaljubljenike u tradiciju, kuhare-amatere spremne družiti se oko pune trpeze, ali i okušati u pripremi jela bez kojeg u Slavoniji nema niti jedne „fešte.“

Turistička priča kojoj je cilj promocija sarme i prove, te prije svega, pozicioniranje slavonske gastronomije, i ove je godine, zahvaljujući dvjema ekipama pristiglim iz Bosne i Hercegovine, imala međunarodni karakter, a osim spomenutih prijatelja iz susjedstva, sarmu su pripremali i lokalni „majstori i majstorice“, članovi i članice udruga i kulturno-umjetničkih društava, učenici Industrijsko obrtničke škole i ekipa iz Nove Rače kraj Bjelovara.

Nakon višesatnog krčkanja u kotliću, pobjedničku su sarmu, prema ocjeni prosudbenog povjerenstva, skuhali najmlađi-ekipa Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška. Druga najbolja bila je ona iz lonca Udruženja „Žena i porodica“, gošći iz Bosne i Hercegovine, a nagradom su se okitile i „Vranovke“, članice Ženske pjevačke skupine, pohvaljene za sarmu i najuređeniji štand. Najboljom projom ove je godine ocijenjena ona umiješana rukama članica HKUU Trenk Nova Gradiška, tek nešto malo bolja od drugo i trećenagrađene, proje ekipe Industrijsko obrtničke škole i novogradiških umirovljenika okupljenih oko imena „Iskusna kuhača.“

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn