9.PUDARIJADA U KAPTOLU – Zdravica pudarima i slavonskoj tradiciji

Datum objave: 06. 10. 2019. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – S ciljem čuvanja tradicije, slavljenja završetka berbe, prvog “probnog testiranja” sladora, kao i obogaćivanja ukupne turističke ponude kontinenta, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, devetu su godinu za redom organizirali Pudarijadu, jedinu manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj, u čast čuvarima vinograda.

Berba grožđa je završila, pa posao valja proslaviti, u društvu prijatelja, uz pun stol i zdravicu čuvarima vinograda. Učinili su to članovi udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” iz Kaptola, uspješnom organizacijom devete “Pudarijade”, jedinstvene eno-gastro manifestacije čiji je cilj, uz proslavu završetka berbe i revitalizaciju tradicije, “istestirati” sladore, ali i obogatiti turističku ponudu kontinenta.

Pobrinuli su se za to kuhari-amateri okupljeni u 15-ak ekipa, spremni pokazati tko od njih, u imropoviziranim uvjetima, s dostupnim namirnicama, poput starih pudara, zna pripremiti najukusniji pudarski kotlić, krepku, pikantnu, mesnu “juhu” kakva se jela nakon dana provedenog u čuvanju vinograda. Najbolje je to pošlo za rukom ekipi veterana NK Kaptol na čelu s Draženom Čakalićem čiji je kotlić, pripremljen od tri vrste mesa, s domaćim začinima i nekoliko litara vina, stručni sud proglasio pobjedničkim, ocjenjujući sve ostale, tek za nijansu manje dobrima.

Uz brojne drage goste, domaće prijatelje vinare, ali i one pristigle iz Rovišća, Našica, Cernika, Starog Petrovog Sela, “Pudarijadu” su osobnim dolaskom podržali i prvi čovjek Općine Kaptol, načelnik Mile Pavičić i dožupan Požeško slavonske županije, Željko Jakopović, jer, kako su rekli ” riječ je o manifestaciji s iznimnim turističkim potencijalom i prilici za što boljim plasmanom lokalnih vina.” Uz bogate mirise i okuse jeseni u Slavoniji, pune stolove i čaše, za dobru su se atmosferu, uz “majstora ceremonije”, predsjednika Udruge “Vino-kap“, Ferdinanda Novaka, pobrinuli i članovi školskog tamburaškog orkestra i zbor umirovljenika.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn