9. POKLADNO JAHANJE ŽUPE BUČJE – Više od 40 jahača i zaprega pokazalo raskoš slavonske tradicije

Datum objave: 22. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

BRODSKI DRENOVAC – Deveto po redu Pokladno jahanje u župi Bučje koje su i ove godine organizirali članovi Konjogojstvene udruge Pleternica okupilo je više od 40 jahača te desetak zaprega iz Požeško-slavonske i susjednih županija.

Već po tradiciji okupljanje je obavljeno u Brodskom Drenovcu u dvorištu OPG Kovačević odakle je povorka krenula prema Bučju i Zagrađu. Četveronožni gizdavi ljepotani i raskoš slavonske tradicije i ovog je puta zagrijala srca i domaćih i brojnih gostiju.

“Imamo ove godine desetak zaprega te preko 40 jahača. Tu su prijatelji iz naše, Osječko-baranjske i većim dijelom iz Brodsko-posavske županije. Gdje smo mi bili na ovakvim susretima sa svojim članovima i konjima tako i nama dolaze. Ruta je poznata – OPG Kovačević, pa idemo kod braće Matijević u Brodskom Drenovcu, a onda nastavljamo prema Bučju gdje će nas ugostiti naš župan Alojz Tomašević i mještani sela Bučje. Iz Bučja idemo u Zagrađe gdje imam dvije postaje od obitelji Hrvatić i Srdarević,a završetak je kod obitelji Odobašić,” rekao nam je predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislav Hip.

Uz predsjednika Hipa, prigodnim riječima raspjevane jahačice i jahače, uređene zaprege i okupljene goste među kojima su bili i predstavnici Tomislavgrada pozdravili su domaćin Franjo Kovačević, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić te župan Alojz Tomašević.

“Drage moje Slavonke i Slavonci, dragi gosti, hvala vam što ste došli u ovaj predivni graničarski kraj koji krasi naš grad Pleternicu. Hvala vam što svojim radom i trudom ne dozvoljavate da umru običaji Slavonije i neka nas sve dragi Bog poživi da se vidimo i nagodinu,” rekao je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.

“Čestitam konjogojcima i zahvaljujem se Gradu Pleternici i domaćinu Kovačeviću, ali i svim prijateljima koji će danas ugostiti jahače i zaprege kako bi kulturu i tradiciju i ljepotu slavonsku još jednom pokazali. Slavonija živi, Slavonija je bila i Slavonija će biti kao prekrasni dio domovine Hrvatske. Ponosan sam što smo i moj sin i ja vlasnici konja, uzgajamo naše lipicance. S nama su ovdje i prijatelji iz Tomislavgrada kojima želim da se danas s nama vesele i uživaju – neka se piše o ljepoti i ponosu, pokažimo naš slavonski inat i bogatstvo u ime naši djedova i otaca, a u nasljeđe našoj djeci i unucima,” rekao je župan Tomašević koji je deveto pokladno jahanje Župe Bučje proglasio otvorenim.

Domaćin Franjo Kovačević primio je i zahvalnicu za pomoć pri radu udruge i organizaciju devetog pokladnog jahanja na ovom području.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn