9.POKLADNO JAHANJE BODOVALJCI 2020 – “Odavno smo graničari stari”

Datum objave: 16. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

BODOVALJCI – Baš kao nekada u doba Vojne Krajine, dok su čuvajući granicu na Savi, u vrijeme poklada jahali kroz sela i tražili djevojke, i ove su, neuobičajeno tople i sunčane nedjelje, uz pismu slavonsku, Bodovaljcima projahali konjanici na gizdavim konjima, podsjećajući na stare, ali ne i zaboravljene običaje. 9. tradicionalno Pokladno jahanje uspješno su organizirali članovi istoimene Udruge i Općina Vrbje.

U starim, sačuvanim zapisima iz vremena Vojne krajine piše kako su hrvatski graničari koji su čuvali granicu na Savi, na pokladni ponedjeljak, jahali kroz selo kako bi provocirali Turke, ali se i uz put, zaustavljali po kućama u kojima je bilo jela, pića i mladih djevojaka. Običaj je to koji su, s puno dobre volje i ljubavi prema tradicijskoj baštini, 2011.godine, kao jedni od pionira na području Brodsko posavske županije, oživjeli članovi Udruge Pokladno jahanje Bodovaljci, svjesni kako je riječ o potencijalno kvalitetnoj turističkoj priči.

Devet godina kasnije, manifestacija je to koju prepoznaju zaljubljenici u konje i tradiciju iz cijele županije, pa i šire, što je potvrdilo ovogodišnje “”izdanje” na kojem se okupilo 50-ak jahača i nekoliko svečano ukrašenih konjskih zaprega. Nakon blagoslova konja i konjanika velečasnog Roka Ivanovića, prije “polaska na put”, goste i prijatelje Bodovaljaca i Pokladnog jahanja, s dobrodošlicom je, u ime domaćina, pozdravio načelnik Općine Vrbje, Igor Jurišić, jedan od sudionika gizdave konjičke povorke, zadovoljan što će, dok je sela, biti i običaja.

Konjanike je lijepim riječima, ispratio i Davor Vlaović, saborski zastupnik, čestitajući organizatorima, vlasnicima grla i uzgajivačima, na kvalitetnoj manifestaciji koja, na najbolji način, prezentira bogatstvo i ljepotu narodne baštine. “Pokladno jahanje u Bodovaljcima s godinama je preraslo u manifestaciju na ponos selu i Općini Vrbje, što dokazuju i bogato okićene kuće, kao i veliki broj mještana spremnih s dobrodošlicom dočekati sudionike povorke. Uz ovakve čuvare tradicije, pa i novu financijsku perspektivu zajedničke poljoprivredne politike Europe, nadam se i vjerujem, kako će biti i više novca za uzgoj autohtonih pasmina, poput lipicanaca, hladnokrvnjaka i posavaca, kao i za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, jer to je i jamac opstanka hrvatskog i slavonskog sela”, zaključio je Vlaović.

Nakon cjelodnevnog jahanja i druženja po predviđenim punktovima diljem mjesta, goste i posjetitelje čeka zajednička svečana večera i zabava uz Tamburaški sastav Satir i Stanka Šarića.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn