9. GAVRAN FEST OVE GODINE I U NJEMAČKOJ – Nakon Slovačke, Poljske i Češke, drame Mire Gavrana i pred njemačkom kazališnom publikom

Datum objave: 30. 1. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon osam uspješnih izdanja, najprije u Slovačkoj, potom u Poljskoj, a onda i u Češkoj, „Gavran fest“, u svijetu jedinstveni kazališni festival na kojem se igraju predstave nastale prema tekstovima najizvođenijeg hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, ove će godine po prvi puta, biti organiziran i u Njemačkoj, u Sensemble Theatreu u gradu Augsburgu.

Miro Gavran, najizvođeniji nacionalni dramatičar i najpoznatiji Novogradiščanin, jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu i njegovom djelu u čast, a koji kontinuirano djeluje izvan njegove domovine. Riječ je o Gavran festu, posebnoj kazališno-festivalskoj priči pokrenutoj 2003. godine na inicijativu Emila Nedeilka, ravnatelja kazališta Jana Palarika iz Trnave i Michaela Babiaka, čija su četiri prva izdanja, do 2009.godine, organizirana u Slovačkoj, potom, 2013., u Poljskoj, u Teatru Ludowy, a od 2016. i u Češkoj, u Pragu, potvrđujući globalnu popularnost Mire Gavrana i univerzalnost njegovog djela.

Ove godine, početkom veljače, uvjerit će se u to i njemačka publika, jer 9.Gavran fest bit će organiziran u Sensemble Theatreu u Augsburgu. U tri dana trajanja, od 1.do 3.veljače, na festivalu sastavljenom isključivo od tekstova hrvatskog književnika Mire Gavrana, ljubitelji kazališta, na poziv selektorice i producenta festivala-Anne Schuester i Sebastiana Seidela, moći će pogledati pet predstava iz Austrije, Hrvatske i Njemačke, ali i sudjelovati na dva okrugla stola na kojima će o Gavranovom radu govoriti ugledni redatelji, glumci, teaotrolozi i prevoditelji. Prvoga dana festivala na rasporedu je „Lutka“ u izvođenju kazališta-domaćina, slijede „Poncije Pilat“, Teatra Und so fort iz Munchena i „Sladoled“ Teatra Gavran, a onda, posljednji dan -„Pivo“ u izvođenju Sensemble Theatera iz Augsburga i „Zabranjeno smijanje“ ,bečkog kazališta Theater Center Forum. Domaćin festivala s Gavranovim se opusom prvi puta upoznao prije 13 godina kada je postavio dramu „Kako ubiti predsjednika“, a posljednje dvije godine s uspjehom izvodi komediju „Lutka“, s kojom će službeno i otvoriti 9.Gavran fest. Iako je do sada već imao čak sedam premijera u njemačkim kazalištima, a jezik je to i na kojem su mu objavljene i dvije knjige drama, organizacija festivala u Augsburgu, još je jedan značajan korak u karijeri Mire Gavrana i popularizaciji njegovog kazališnog rada, jer riječ je o zemlji u kojoj se teatru pridaje velika pozornost.

Uz festival koji je popularizirao Gavranov kazališni rad u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, prema njegovim tekstovima do sada je, diljem svijeta izvedeno više od 250 kazališnih predstava, a čak su mu tri drame- Kreontova Antigona, Ljubavi Georga Washingtona i Noć bogova- uvrštene u antologiju ponajboljih svjetskih dramskih tekstova. Najpoznatijem Novogradiščanu u čast, književno-kazališni festival u mjesecu studenom, već četiri godine organizira i rodni grad.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn