9. FESTIVAL KULENOVE SEKE – Gastro manifestacija oduševila i ove godine brojne poštovatelje tradicije

Datum objave: 24. 3. 2024. | Kategorija: Susreti

VELIKA – Na ocjenjivačkom stolu našlo se 98 uzoraka iz Hrvatske, Vojvodine, BiH, Mađarske, Češke i Slovačke. Šampionsku Kulenovu seku, prema ocijeni stručnog povjerenstva, ove je godine proizveo Nikola Barišić iz Valpova.

Deveti Festival kulenove seke  u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska  te uz suorganizatore općinu Velika i KUD “Ivan Goran Kovačić” okupio je rekordni broj proizvođača slavonskog mesnog specijaliteta, ali brojne poštovatelje tradicije. Na ocjenjivačkom stolu našlo se 98 uzoraka iz Hrvatske, Vojvodine, BiH, Mađarske, Češke i Slovačke. Šampionsku Kulenovu seku, prema ocijeni stručnog povjerenstva, ove je godine proizveo Nikola Barišić iz Valpova koji je već u ranijih osam godina osvojio nekoliko visokih odličja na Festivalu kulenove seke.

Vice šampion kulenove seke je Ivica Adžaga iz Velike. Dodijeljene su i četiri velike zlatne plakete i vrijedne nagrade a osvojili su ih Marko Mirković iz Bebrine sa kulenovom sekom od crne slavonske svinje, Ivić Ilija iz Požege, Karlo Horvat iz Bačkog Petrovca u Vojvodini i OPG Domagoj Ciganović iz Alilovaca. Osim ovih nagrada dodijeljeno je još 20 zlatnih plaketa, 35 srebrnih plaketa i 37 brončanih plaketa.Po ocjeni svih posjetitelja u dvorani najbolju kulenovu seku napravila je Ema Vidmar, članica KUD-a “Orljava” iz Pleternice Nagrade su uručili pokrovitelji, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine Vladimir Protić.

Uz stolove koji su bili uređeni “po starinski” uredile su se i ljepotice Festivala. Titulu najljepše u narodnoj nošnji ove je godine ponijela mlada učenica Vlatka Boban, članica KUD-a Ivan Goran Kobačić iz Velike, prva pratilja je Ines Rečić članica KUD-a Seljačka sloga iz Zadubravlja, a druga pratilja je Rea Kristić članica KUD-a “Orljava” iz Pleternice.

Organizator je nagradio i najljepše uređene stolove koje su posebno uređivali članovi dvanaest folklornih društava i etno grupa. Prvo mjesto osvojila je najbrojnija skupina KUD-a Seljačka sloga Zadubravlje, drugo mjesto osvojio je stol koji su uredili članovi Zavičajnog društva KUD-a Rama iz Pleternice, a treće mjesto osvojio je posebno uređeni stol Matice slovačke “Kukučin-Kuntarić”.

“Zadovoljan sam što smo zadržali visoki broj odazvanih proizvođača kulenovih seka, ali i zbog rekordnog broja posjetitelja u dvorani kojih je bilo iz cijele Hrvatske i inozemstva. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo ove godine imali i veliki broj pobjednika s ostalih kobasijada u Hrvatskoj i Vojvodini, koji su uspjeli dokazati svoju kvalitetu odnijevši titulu velikog zlata i nekoliko visokih odličja i na našem Festivalu.” naglasio je idejni začetnik Festivala,predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Požeška kronika Vladimir Protić. Uz brojne sponzore podršku ovoj tradicionalnoj manifestaciji dali su općine Velika, Kaptol, Brestovac, te Požeško-slavonske županija i TZ Zlatni Papuk.

TEKST: S. P.                 FOTO: RVA

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn