8.ŽUPANIJSKI KULTURNI MOZAIK – „Čuvanje i promicanje kulture i tradicije naša je obveza“

Datum objave: 13. 4. 2019. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – U prigodi Dana Požeško slavonske županije Županijska zajednica kulturnih udruga organizirala je 8. Županijski kulturni mozaik, ponosno promičući ono najvrijednije i najljepše što ima- tradiciju i narodnu baštinu. Čast da budu domaćini središnje manifestacije kulturnog amaterizma ove je godine pripala Općini Jakšić.

Dok je Slavonije, bit će i običaja. I pjesme i plesa uz tamburu i gizdanja u nošnjama brižno čuvanim u bakinim škrinjama. Potvrdio je to 8.Županijski kulturni mozaik, središnja manifestacija kulturnog turizma u organizaciji Županijske zajednice kulturnih udruga, održana u prigodi Dana Požeško-slavonske županije. Čast da budu domaćini ove je godine pripala Općini Jakšić, a Jakšićani i Jakšićanke su, na zadovoljstvo svojih gostiju, povjerenje i opravdali.

„ Uz želju za čuvanjem tradicije, što nam je primarni cilj i međusobno druženje, kako je to uvijek kod folkloraša, nastojali smo da svima bude ugodno i da iz Jakšića odu zadovoljni. Potvrđuje to činjenica kako su se „priči“ o Kulturnom mozaiku pridružile gotovo sve mjesne udruge -jakšićki umirovljenici, članovi ŠRD „Slavonac“, NK“Jakšić“, Matice Slovačke Kukučin-Kuntarić, vatrogasci. Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji manifestacije, hvala Županiji što nam je omogućila domaćinstvo.“ , upoznao je Dario Pažanin, voditelj HKUU „Slavonija“. Zadovoljstvo domaćinstvom 8.Županijskog kulturnog mozaika nije krio ni prvi čovjek Općine, načelnik Ivica Kovačević.

“ Sa zadovoljstvom smo se obvezali na domaćinstvo Kulturnog mozaika u suradnji s HKUD-om „Slavonija“ i ostalim mjesnim udrugama i napravili sve kako bi se i gosti i izvođači dobro osjećali.“, rekao je na početku manifestacije u ime domaćina, načelnik Kovačević. Županijski kulturni mozaik otvorio je župan Alojz Tomašević, iskoristivši priliku i da, kako je rekao, „svima čestita 809.godišnjicu županije od njenog prvog spomena davne 1210.godine.

„Hvala svima koji ćete predstaviti ono najbolje i najljepše što znamo, možemo i imamo-kulturu i tradiciju prostora i mjesta odakle dolazite. Hvala što niste zaboravili korijene, djedove i očeve i što to prenosite na mlade. Čuvanje i pronošenje kulture i tradicije naša je obveza i to Županija čini i činit će, pomažući svima vama, udrugama, KUD-ovima, pomažući manifestacije poput ove kakvu bi trebali imati svaki grad i Općina. Jer, pjesma i moltiva su nas sačuvali i održali.“, rekao je čelni čovjek Županije, Alojz Tomašević, otvarajući Županijski kulturni mozaik u Jakšiću.

Na središnjoj manifestaciji kulturnog amaterizma predstavilo se 18 KUD-ova, ali i ukupno 392 izvođača, koliko ih je prodefiliralo pozornicom, u nekoliko kategorija – izvornom i koreografiranom folkloru, glazbi, plesu i pjevanju, želeći se pokazati u najboljem svjetlu, jer samo će takvi dobiti priliku županiju predstavljati na državnoj smotri u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i nastupiti na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. Tko je najbolji ocjenit će povjerenstvo u sastavu: dr.Stjepan Sremec, stručnjak za ples, dipl.etnologinja Dubravka Matoković-nošnje i prof.glazbe Slaven Batorek.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn