8.SARMIJADA I PROVIJADA – Najbolju sarmu skuhale debitantice, ekipa DND Rešetari, pehar za proju-Sičanima, ekipi KUD-a „Radinje“

Datum objave: 25. 3. 2018. | Kategorija: Susreti

N

NOVA GRADIŠKA – Kraljica slavonske trpeze, jelo koje prati i rođenje i smrt, i tugu i veselja, i ove se godine, krčkalo i kuhalo u režiji Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i Restorana Slavonski biser. Organizatori mogu sa zadovoljstvom „trljati ruke“, osma Sarmijada i provijada je uspjela, tradicija nastavljena.

13 ekipa, iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, „naoružanih“ znanjem, iskustvom, bakinim receptima, tajnim i znanim sastojacima, okupljenih u dvorištu Restorana Slavonski biser, nadmetalo se ove subote za titulu majstora sarme. Jer, tradiciju valja održati, a gastro turističke manifestacije, ionako su, uvijek i one najbolje. Potvrdila je to i osma Sarmijada i provijada, omiljena priča Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i Restorana Slavonski biser, koju su do sada prepoznali i najveći gurmani i gurmanoznalci, poput Renea Bakalovića i ekipe gastro nomada.

Priča koja čuva ono najbolje od Slavonije, regionalnu i lokalnu kuhinju, nastojeći je predstaviti i svima drugima-putnicima namjernicima, stranim i domaćim gostima i turistima  i ove je godine u Novoj Gradiški okupila brojne kuhare amatere, ekipe KUD-ova i udruga, pojedince i veseljake i dokazala kako se najbolja sarma, unatoč tome što je svojataju mnogobrojne nacije, kuha upravo u Slavoniji.

NN

Potvrdili su to i ovogodišnji pobjednici, ekipa Društva naša djeca iz Rešetara, debitanti manifestaciji, čiji su se „smotuljci“ od kiselog kupusa i mesa, najviše svidjeli nepcima prosudbene komisije. Nešto malo manje bodova i drugo mjesto, osvojila je gostujuća ekipa iz Banja Luke, a s brončanom su se „medaljom“ okitili „kuhari“ ekipe KUD-a Radinje Siče. Kako se uz sarmu, odvajkada, najbolje slaže prova ili proja, domaća pogača od kukuruznog brašna, i nju su, s posebnom pažnjom, ocijenjujući izgled i okus, ispitali stručnjaci i odlučili- najbolju su umijesili Sičani, nešto slabiju kuharice ekipe DND-a Rešetari, a s osvojenim peharom za proju, onu treće rangiranu, kući će Banjalučani.

Osim nagrađenih, kuharske su vještine i vlastite recepte za sarmu demonstrirale i ekipe KUD-a Mala 1 i 2, Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, HKUU Trenk, Industrijsko obrtničke škole, PS Gradiščanke, SMS Slavonski Brod i Udruga udovica hrvatskih branitelja Nova Gradiška. Uz dobro društvo, bogatu trpezu i pjesmu, osma „Sarmijada i provijada“ još se jednom potvrdila i kao manifestacija koja okuplja, ali i prelazi granice-kako one lokalne, tako i nacionalne, jer uz natjecatelje iz Banja Luke i ekipu iz Kočićeva, Bosanska Gradiška, posjetitelji su, zahvaljujući ekipi iz Kanfara, predvođenoj načelnikom Sandrom Jurmanom, imali priliku probati i istarsku sarmu. Uz glavne ljude manifestacije, Dinku Matijević, direktoricu Turističke zajednice Grada, voditelja novootvorenog „Slavonskog dućana“ i predsjednika Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“, Milana Rosića i vlasnika restorana Slavonski biser, Ivicu Grgića, „Sarmijadu  provijadu“ su, osobnim dolaskom podržale i, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika i Ružica Vidaković, direktorica Turstičke zajednice Brodsko posavske županije.


TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn