8. PUDARIJADA U KAPTOLU – Jedina manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, u čast tradiciji i čuvarima vinograda

Datum objave: 01. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – Želeći vratiti uspomene, sačuvati tradiciju i upoznati mlade sa zaboravljenim slavonskim običajima, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola osmu su godinu za redom organizirali Pudarijadu, jedinu manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj, u čast čuvarima vinograda.

Želeći pravi način proslaviti završetak berbi grožđa i revitalizirati tradiciju, vrijedni vinogradari i vinari, članovi Udruge Vino-kap iz Kaptola, osmu su godinu za redom organizirali Pudarijadu. Jedina je to manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, enološko-gastro-turistička priča s potencijalom u čast pudarima, nadglednicima i čuvarima vinograda, čiji je zadatak, tijekom zriobe, grožđe sačuvati od ptica i ostalih nepoželjnih posjetitelja. Kako je riječ o poslu u kojem se „propješači“ i po nekoliko desetaka kilometara, pa i ogladni, pudari su, uglavnom bili i spretni kuhari, jer nije lako pripremiti ukusan obrok u „improviziranim“ uvjetima. Vještinu spravljanja pudarskog kotlića, ukusnog gulaša koji svatko priprema prema vlastitom receptu, ove je godine pokazao veliki broj sudionika, okupljenih u 14 ekipa.

Uz jake lokalne i domaće snage, na Pudarijadu su stigli i gosti iz Rovišća, mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a za međunarodni karakter manifestacije i ove su se godine pobrinuli Mađari, predstavnici prijateljske Općine Szolosgyorok, predvođeni načelnikom i po prvi puta, ekipa iz Pečuha.

“Potvrda je to kvalitete i prepoznatljivosti manifestacije, ali i naš prilog čuvanju tradicije. Zadovoljstvo mi je što smo se okupili i što ćemo uživati u lijepom jesenskom danu, uz ukusne kotliće i fina vina!“, rekao je, pozdravljajući s dobrodošlicom goste i sudionike Pudarijade, načelnik Općine Kaptol, Mile Pavičić. Značaj manifestacije, te prije svega, čuvanja bogate slavonske narodne baštine, u svom je govoru istaknuo i župan Požeško slavonske županije, Alojz Tomašević.

„Važno je vratiti uspomene i pokazati mladima kako je bilo nekada, a ovo je najbolji način prenošenja kulture i tradicije ovog prostora koji je, znamo to svi, i najbolji mogući prostor za vinarstvo i vinogradarstvo. Potvrđuje to i ovogodišnji rekordni urod s kojim su zadovoljni i vinari i voćari i ratari i uz ponos i inat koji su Slavonci uvijek imali, i nit vodilja svima nama da možemo ovdje ostati i opstati. „, rekao je, između ostaloga župan Tomašević.

Za oživljavanje i upoznavanje s tradicijom pobrinuli su se članovi Udruge mladih Kaptol, zabavnim i zanimljivim „uprizorenjem“ berbe grožđa, a za najukusniji i ,prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda, najbolje pripremljen pudarski kotlić, osvajači „Zlatnog kotlića“, ekipa iz Požege, članovi Udruge Vino-kap, rekoše sami-Štefka, Mišo, Terza, Zdenko i Brana.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn