8.POKLADNO JAHANJE ŽUPE BUČJE – Zaiskrile potkove, zaigrala duša slavonska

Datum objave: 02. 3. 2019. | Kategorija: Susreti

BRODSKI DRENOVAC/BUČJE/ZAGRAĐE – Osmo po redu Pokladno jahanje u župi Bučje koje su i ove godine organizirali članovi Konjogojstvene udruge Pleternica okupilo je preko 40 jahača te nekoliko zaprega iz Požeško-slavonske i susjednih županija.

Već po tradiciji okupljanje je obavljeno u Brodskom Drenovcu u dvorištu OPG Kovačević odakle je povorka krenula prema Bučju i Zagrađu. Četveronožni gizdavi ljepotani i raskoš slavonske tradicije i ovog je puta zagrijala srca i domaćih i brojnih gostiju.

Prigodnim riječima raspjevane jahačice i jahače, uređene zaprege i okupljene goste među kojima su bili i predstavnici Tomislavgrada pozdravili su predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislav Hip, domaćin Franjo Kovačević, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić te župan Alojz Tomašević.

Konjogojstvena udruga Pleternica okuplja više od 30 konjogojaca i ljubitelja konja sa 70-tak grla raznih pasmina, a entuzijazam dodatno snaže i na ovakvim manifestacijama na koje se rado odazivaju njihovi prijatelji i istomišljenici kada je riječ o ljubavi prema slavonskom blagu. Stoga je u ime svih članova udruge okupljenima na dolasku zahvalio predsjednik udruge Tomislav Hip, a kako priliči pravom domaćinu pozdravne riječi uputio je i gazda Franjo Kovačević.

“Nama je ovo jako dragocjeno. Godinama se mi bavimo konjima, u svojim 76 godina puno sam bio na jahanju i želim da se ta tradicija dalje nastavi. Jer, ako izgubimo ovo, kao da smo izgubili i sve što smo u našoj Slavoniji imali. Bolje da nestanemo i mi i selo nego običaji” kazao je Franjo Kovačević koji je po osmi put širom otvorio svoju kapiju i ugostio bogatom slavonskom trpezom pokladnu povorku.

“Dobar vam dan svima i hvaljen Isus i Marija u ovoj prekrasnoj granici, u našem gradu Pleternici. Izuzetna čast i zadovoljstvom mi je biti ovdje i pozdraviti vas u svoje ime i ime naše gradonačelnice Antonije Jozić. Srce mi je veliko, sretan sam što vas ima ovdje u velikoj broju upravo iz razloga koje i gazda Franjo rekao- da sačuvamo našu Slavoniju i naše običaje,” rekao je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić. Prigodnim riječima, s leđa svog bijelca, okupljene je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Dobro došli u graničarski kraj, u župu Bučju. Ovo je osmo pokladno jahanje župe Bučje, ali od danas je ono i međunarodno jer ovdje su s nama 20-tak prijatelj iz Tomislavgrada. Pozdravljam drage prijatelje iz cijele Slavonije i one iz Zagreba te iz drugih krajeva. Neka i nakon ovog dana možemo kazati – biti ćemo bar još 108 godina zajedno ovdje, ovu tradiciju pronositi i čuvati. Nije Slavonija ni siromašna ni jadna, Slavonija široke duše, bogata kulturom, tradicijom i ljepotom, potvrđuje to i ovaj dan,” rekao je župan Tomašević.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn