8.POKLADNO JAHANJE U ORIOVCU- Manifestacija koja oživljava konjogojstvo i graničarske običaje

Datum objave: 16. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

ORIOVAC – Konji su oduvijek bili jedna od najvećih ljubavi slavonskog seljaka. I dok su se u neka davna vremena “držali” zbog obrađivanja zemlje ili u vojne svrhe, danas se uzgajaju uglavnom iz hobija ili tradicije, jer postoje običaji koje valja sačuvati od zaborava. Poput pokladnog jahanja u Oriovcu koje su, osmu godinu za redom, zajedničkim snagama organizirali tamošnja Turistička zajednica i OPG Kereković iz Živika.

Želeći pokazati svu ljepotu i raskoš narodnog ruha, podičiti se gizdavošću konja, te, prije svega, oživjeti bogatstvo tradicije, Turistička zajednica Općine Oriovac i OPG Kereković iz Živika, zajedničkim su snagama, osmu godinu za redom, organizirali Pokladno jahanje. Jedinstvenom običaju iz graničarskih vremena pridružilo se 60-ak jahača pristiglih iz cijele Slavonije, ali i iz Zagorja i Varaždinske županije, na poziv Ivana Kerekovića, poznatog konjogojca i čuvara slavonske tradicijske baštine.

Posebnost Pokladnog jahanja u Oriovcu, u odnosu na sve brojnija mjesta koja diljem Slavonije oživljavaju ovaj običaj, je što sudionici povorke jašu kroz većinu sela u Općini, povezujući tako i mještane-preko Kujnika do Malina i Lužana, gdje su, kako je i red, dočekani pjesmom i bogatom slavonskom trpezom. Završna postaja i ove je godine bila na gospodarstvu obitelji Kereković u Živikama gdje je druženje uz, zvuke tamburice, potrajalo do dugo u noć.

Jedinstvenu običajnu manifestaciju koju sve više prepoznaju i mladi, s posebnim je zadovoljstvom, kao i ranijih godina, pozdravio i podržao prvi čovjek Općine Oriovac, načelnik Antun Pavetić, a Pokladnom je jahanju, u ime tradicije i revitalizacije slavonskog sela, nazočio i saborski zastupnik Davor Vlaović.

TEKST: S. T.     FOTO: Facebook D. V.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn