8.POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA – Još jedan prilog čuvanju tradicije

Datum objave: 25. 2. 2019. | Kategorija: Susreti

BODOVALJCI – Osmu godinu za redom članovi mjesne Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti, jedni od pionira revitalizacije jedinstvenog graničarskog običaja, u Bodovaljcima su organizirali Pokladno jahanje i potvrdili kako nema straha za tradiciju.

Vrijedni čuvari tradicije, zaljubljenici u staru Slavoniju, članovi Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje“ Bodovaljci, osmu su godinu za redom, uz potporu Općine Vrbje i Brodsko posavske županije, od zaborava oteli stari graničarski običaj pokladnog jahanja i potvrdili kako „nema zime za tradiciju“. Ovogodišnje pokladno jahanje okupilo je 48 konjanika i dvije zaprege, a manifestaciju je, kao i ranijih godina, osobnim dolaskom podržao i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Uz domaćine, članove Udruge Pokladno jahanje, jedne od pionira revitalizacije ovog jedinstvenog graničarskog običaja u novogradiškom dijelu Brodsko posavske županije, u organizaciji su se iskazali i mještani Bodovaljaca, koji su, s posebnom pažnjom „okitili“ kuće i s dobrodošlicom, jednom ljutom i nečim „za pod zub“ dočekivali konjanike. Čestitala im je na tome Barbara Jurčević, zamjenica načelnika Općine Vrbje, ističući značaj manifestacije u očuvanju graničarske tradicije. Nakon cjelodnevnog obilaska sela na konjima, sudionike pokladnog jahanja očekuje pokladna zabava uz nastup Marije Pavković Snaše i tamburaški sastav „Satir“ iz Davora.

TEKST: S. T.     FOTO: F. S.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn