8. NAJDUŽI STOL U HRVATA – „Pola kilometra“ ića i pića nestalo u trenu

Datum objave: 27. 5. 2017. | Kategorija: Susreti

n

VELIKA – Ispunjen ićem i pićem, u dužini od pola kilometra, „Najduži stol u Hrvata“, onaj velički, ove je godine okupio čak 150 izlagača, ponudivši posjetiteljima nacionalna, ali i bosanskohercegovačka, vojvođanska i mađarska gastronomska blaga. Jedinstvenu eno gastro manifestaciju u organizaciji KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i Turističke zajednice Velika, ove je godine, uz budućeg gradonačelnika Požege Darka Puljašića sa zamjenicima, posjetio i Robert Pende, pomoćnik Ministra turizma.

Hrana je ono što nas određuje i na najbolji način predstavlja, stoga i potencijalno sjajan turistički brend. Znaju to jako dobro Veličani, stoga su upravo gastronomiju odlučili učiniti vlastitim brendom, predstavljajajući je kroz središnju mjesnu manifestaciju. Riječ je o „Najdužem stolu u Hrvata“, jedinstvenoj manifestaciji koja spaja folklornu baštinu i gastronomiju, međusobno približavajući zelenu i plavu Hrvatsku, slavonski bećarac s mediteranskim šušurom, promišljajući istovremeno marketinški i ekonomski, jer proizvodnja hrane i turizam generatori su gospodarskog razvoja. Ovogodišnji, osmi po redu „Najduži stol“, u dužini od pola kilometra, okupio je čak 150 izlagača pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Mađarske, spremnih, nakon pucnja iz topa, do sita nahraniti i napojiti gladne, žedne i znatiželjne.

d

Jer, druženja uz puni stol, čak i kada sve nestane u kratko vrijeme, najljepša su druženja. „Osim toga, priča je ovo koje ne bi bilo bez mnogobrojnih mještana, članova lokalnih udruga i društava, priča koja afirmira volonterstvo i zbližava zajednicu, a upravo je to i ono najvažnije“, istaknuo je domaćin manifestacije, načelnik Općine Velika, Vlado Boban, zadovoljan što su izlagači i ove godine, u krizna vremena na nezgodan datum, „velički stol“ prepoznali kao vrijednu manifestaciju.  “Iako je nešto malo kraći nego onaj prošlogodišnji, osmi „Najduži stol u Hrvata“, zasigurno je jedan od bogatijih i primamljivijih, što, istovremeno,  na neki način govori i o profiliranju manifestacije. Uz pomno biranu ponudu, jer svaki se od izlagača trudi predstaviti s onim najboljim što ima, zasluga je to,prije svega, brojnih volontera, ali i velikog dijela mještana. Osim toga, sve ono po čemu je Hrvatska, ali i svaka njena regija gastronomski najprepoznatljivija, može se kušati upravo u Velikoj. Drago mi je što smo stvorili priču koja traje, pogotovo stoga što je ideja nastala sasvim slučajno, iz Međunarodne smotre folklora koju su nekako uvijek neizostavno pratili i kobasice i čvarci i sirevi i čorbanci i bosanske pite i morske ribe i dobra vina i ljuti mađarski gulaš i nadeleko čuveni slavonski kolači.“, istaknuo je, u ime organizatora, Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Velika. Iako nudi priliku i za degustaciju manje nam poznatih gastronomija i kuhinja, manifestacije poput „Najdužeg stola u Hrvata“ u Velikoj važne su prije svega stoga što na najbolji način, na jednom mjestu pokazuju sve ono što Slavonija ima i nudi, a što ima snagu istinskog brenda, smatra Robert Pende, pomoćnik Ministra turizma, gost Velike i Veličana.

nnn

„ Na žalost, vrlo često, čak ni mi i naše tržište, to dovoljno ne prepoznajemo, kako bi onda moglo ono inozemno? Stoga su priče poput ove koja okuplja prijatelje i poznanike, zaljubljenike u druženja, ali prije svega, gastronomiju, dobar temelj, prilika  za razvoj kontinenta, ali i spajanje plave i zelene Hrvatske. Ipak, iako je hrana ono što je najkarakterističnije za Slavoniju, svojevrsni  sigurni brend, sama po sebi nije dovoljna za razvoj turizma. Potrebni su nam sadržaji. Poput onih kakve je ovo mjesto imalo nekada, a kojih se jako dobro sjećamo svi mi Slavonci koji smo Veliku upoznali puno prije nego li more. Na sreću, koliko vidim, promišljaju tako i u Općini, aktivno kreirajući sadržaje. Lokalnoj priči s hranom, prirodom, bazenima, treba sad još dodati i priču o požeškim i kutjevačkim vinima, slavonskobrodskom kulenu, davorskoj ribi i graditi regionalnu ponudu, jer jedino je tako moguće predstaviti se tržištu, ali i očekivati uspjehe od turizma.“, zaključio je tijekom posjete „Najdužem stolu u Hrvata“ pomoćnik ministra turizma, Robert Pende.


TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn