8.MEĐUNARODNI GAVRANFEST – Kazališna priča koja povezuje i potvrđuje fenomen Mire Gavrana, ove godine, uz predstavnike grada Nova Gradiška

Datum objave: 14. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

g

PRAG/NOVA GRADIŠKA – Uz ovacije publike, piše specijalizirani portal za kulturu, ovih je dana završen osmi međunarodni Gavran fest u Pragu. Svečanom otvorenju, ovog, u svijetu jedinstvenog kazališnog festivala u cijelosti posvećenog djelima Mire Gavrana, na poziv organizatora i glavnog „krivca“ priče, nazočili su i predstavnici Mirinog rodnog grada-gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenikom Borislavom Vidošićem, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Mihaela Đeraj, ravnateljica POU MAR, Danijela Juranović i direktorica Turističke zajednice, Dinka Matijević.

Osmi međunarodni kazališni festival Gavranfest na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskog književnika Mire Gavrana od 5. do 9. travnja u najvećem je češkom gradu okupio kazališta iz zemlje domaćina, Njemačke, Slovačke i Hrvatske. Jedinstveni je to kazališni festival u svijetu, pokrenut 2003.godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, na ideju ravnatelja Emila Nedielka i Michaela Babiaka kazališnog redatelja i sveulčilišnog profesora, priča koja spaja i koja, zbog iznimnog interesa publike i stručne javnosti, posljednje tri godine, djeluje u Pragu. Ovogodišnji Gavranfest „otvorila“ je drama „Ljubavi Georga Washingtona“ u produkciji festivala, a potom i okrugli stol pod nazivom Kako s Gavranom, na kome su govorili gosti iz Njemačke, Češke i Hrvatske.

g2

Dan kasnije, uslijedilo je svečano otvorenje uz pozdravne govore veleposlanice RH u Češkoj Republici, njene ekselencije Ines Trohe, predstavnice organizatora-Lastavice, Jelene Ćirić, te glavnog krivca za čitavu priču-književnika i dramatičara Mire Gavrana. Zaljubljenici u kazalište i Mirino djelo, narednih su dana imali priliku, u izvedbi kazališta Sensemble iz Augsburga, pogledati i Gavranovu „Lutku“ na njemačkom jeziku, predstavu „Zaboravi Hollywood“ u izvedbi Teatra Gavran, te komediju „Zabranjeno smijanje“  na češkom jeziku. Za, kako su sami rekli, fantastičnu i teatralnu izvedbu predstave „Traži se novi suprug“, koju i, recimo, uz put i to, igraju već 15 godina, pobrinuli su se glumci teatra Divalda Gedur iz slovačke Bratislave, dok je, na radost najmlađih, po prvi puta na Festivalu, u Udruzi Lastavica, održan i lutkarski igrokaz „Doktor od životinjica“ na hrvatskom jeziku. Posljednji dan jedinstvenog kazališnog festivala bio je rezerviran za komediju „Sve o muškarcima“, koja je, u svojih petsto izvedbi, u posljednjih 10 godina, zahvaljujući sjajnom, sve vremenskom i sve-aktualnom Mirinom tekstu, kao i ponajboljim češkim glumicima, postala jedna od najpopularnijih predstava u zemlji.

g5

I ovogodišnji, osmi po redu Gavranfest, potvrdio je kako je riječ o višestrukom fenomenu, jer, osim Mire Gavrana, nitko od živih pisaca nema festival izvan svoje zemlje. Riječ je, osim toga, i o jednom od rijetkih festivala pokrenutih „odozdo“, iz potrebe malih kazališta, bez državne potpore, što, uz osmogodišnji kontinuitet, broj posjetitelja i interes publike, potvrđuje Gavrana kao dominantno srednjoeuropskog pisca, klasika čije poruke, kako je rekla češka veleposlanica , „ dodiruju srca svih nas, pokazujući nam da imamo isti smisao za humor .“ Festivalu na kojem se, reče slovački glumac Jožo Pročko, „ ljudi smiju, a smijeh liječi“ ove su godine, na poziv organizatora i Mire Gavrana, uz mnogobrojnu publiku iz nekoliko europskih zemalja, nazočili i predstavnici grada Nova Gradiška- gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenikom Borislavom Vidošićem, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Mihaela Đeraj, ravnateljica POU MAR, Danijela Juranović i direktorica Turističke zajednice, Dinka Matijević. Kako se sličan kazališno-književni festival pod nazivom „Let s Gavranom“ već nekoliko godina održava i u Mirinom rodnom gradu, bila je ovo prigoda i za razmjenu iskustava s praškim organizatorima, kao i službeni poziv  s ciljem jačanja međunarodne kulturne suradnje.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn