8. LUTKOKAZ: „Animacija bez granica“ – od odličnog uličnog teatra do sjajne lutkarske budućnosti

Datum objave: 18. 3. 2018. | Kategorija: Kultura

plakat_8-lutkokaz_FINAL_za-web

OSIJEK –  Od 20. do 23. ožujka u Osijeku će se održati 8. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz na kojoj ćete i ove godine sasvim besplatno moći pogledati pomno odabrana domaća i međunarodna gostovanja te najbolje od ispitnih produkcija iz lutkarstva, studenata glume i lutkarstva UAOS-a.

Vođen krilaticom „Animacija bez granica“, ovogodišnji Lutkokaz, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, spaja tradiciju i suvremenost, putem ispitujući granice animacije.

Boje vrhunske tradicije brani Dávid Fekete čije je kazalište 2013. godine proglašeno najboljim uličnim teatrom u Mađarskoj. Dávid stiže s tradicionalnim mađarskim lutkarskim junakom Vitézom Lászlóm s kojim će uveseljavati publiku na ulicama Osijeka. Za suvremeni izričaj zaduženi su gosti iz Slovenije, kazalište Moment s predstavom Viktorija 2.0 u režiji Zorana Petroviča. Predstava na zanimljiv način spaja izvođača, lutku i predmet, i sve to u zagrljaju novih tehnologija. Fekete i Petrovič na Lutkokazu će biti u dvostrukim ulogama, odnosno održat će i radionice za studente. Njima će se pridružiti hrvatski Talijan Giulio Settimo, bivši student Umjetničke akademije, danas vrsni i nagrađivani glumac i lutkar.

David Fekete - Vitez Laszlo Viktorija 2.0 - foto Toni Soprano

Još nekoliko bivših studenata UAOS, okupljenih u Umjetničkoj organizaciji GLLUGL, imat će važnu ulogu na ovogodišnjem Lutkokazu te će svojom predstavom Dindim, o nježnosti otvoriti reviju. Predstavu su već vidjeli gledatelji na prestižnim festivalima PIF-u u Zagrebu i Međunarodnoj reviji lutkarstva u Rijeci, a ovo će biti njena osječka premijera. Od „gostujućih“ predstava tu je i nova predstava Lutkokazovog vjernog partnera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Kradljivica ključeva, kojom će zajedno obilježiti Svjetski dan lutkarstva.

m1 m2

Bez obzira na zanimljiva gostovanja, zaštitni znak Lutkokaza su studentske ispitne produkcije koje će i ove godine biti na visokoj razini, s diplomskim ispitom 5. godine Pleti mi, dušo, sevdah, kao posebnom poslasticom. „UAOS je jedina akademija na ovom području i šire koja njeguje lutkarstvo kao granu umjetnosti. Zato mislim da je naš zadatak da na Lutkokazu pokažemo što je to lutkarstvo i što se sve skriva pod tim imenom. Mi ćemo, kao i dosad, dati sve od sebe, a na gledateljima je da dođu i uživaju“, istaknuo je ovogodišnji umjetnički voditelj revije, Hrvoje Seršić.

Uz predstave i radionice, u sklopu Lutkokaza održat će se predavanja, promocija knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka te izložba lutaka studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost Lutke@UAOS. Kao i dosad, Lutkokaz je svojevrstan poklon Umjetničke akademije svom gradu te su sve predstave i događanja na reviji besplatna.

U nastavku donosimo raspored predstava:
Utorak, 20. ožujka
18 sati – UAOS, nastavna zgrada, prizemlje
Svečano otvorenje Lutkokaza
GLLUGL, Varaždin: Dindim, o nježnosti
Srijeda, 21. ožujka – Svjetski dan lutkarstva
12.30 sati – od pješačkog mosta promenadom do Trga Ante Starčevića
Lutkokazova povorka
13.00 sati – Trg Ante Starčevića
Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László
17.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Kokošja posla
17.30 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Otvorenje izložbe „Lutke@UAOS“
18.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Kradljivica ključeva
Svečano obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva
Četvrtak, 22. ožujka
9.00 sati – Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici  Hrvatskoj
Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László
17.00 sati – Galerija Kazamat
UAOS: Zlogrba
18.00 sati – UAOS
UAOS: Mjesto za dvoje
20.00 sati – UAOS
Moment, Slovenija: Viktorija 2.0
Petak, 23. ožujka
17.00 sati – UAOS
UAOS: Tko si ti?
18.00 sati – UAOS
UAOS: Pleti mi, dušo, sevdah
20.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Program za zatvaranje Lutkokaza
Rođenje Atene + Puppet dance + Fifilačukogesa

TEKST: S.P./ I. T.        FOTO: Lutkokaz

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn