8.IN MEMORIAM TOŠE PROESKI U NOVOJ GRADIŠKI – Nova Gradiška i Kruševo zajedno u sjećanju

Datum objave: 09. 10. 2015. | Kategorija: Susreti

65502_1tose-proeski

NOVA GRADIŠKA- Iako su makedonski grad Kruševo i Novu Gradišku sasvim slučajno spojile nepredvidive  i tragične životne okolnosti, posljednjih godina prijateljstvo je učvršćeno, a sjećanje na balkanskog princa, pjevača Tošu Proeskog čija je pogibija ujedinila fanove s prostora Balkana, čuvaju i jedni i drugi.

Ovogodišnji, osmi In memoriam Toše Proeski u organizaciji Turističke zajednice grada Nova Gradiška službeno će početi u ponedjeljak 12.listopada polaganjem vijenaca na spomeniku Toši Proeskom ispred Elektrotehničke i ekonomske škole. Dan kasnije, u utorak 13.listopada, u 6, 20 sa stadiona Nogometnog kluba „Sloga“, statrat će tradicionalni memorijalni ultra maraton Nova Gradiška-Kruševo, koji će, kao i ranijih godina spojiti mjesta Tošine pogibije i rođenja, ali i okupiti brojne maratonce, amatere i profesionalce iz gotovo svih bivših republika nekadašnje zajedničke države, te članove Fan kluba Toše Proeski. Baš kao i trasa jednako je simbolično i vrijeme starta maratona, jer, upravo u 6.20  s novogradiškog  je stadiona poletio makedonski službeni vojni helikopter s tijelom pjevača s glasom anđela. Pred maratoncima je put dug 900 kilometara i očekivani dolazak na cilj kroz 80-ak sati.

Smrću Toše Proeskog grad Nova Gradiška je uspostavio posebnu, duboko emotivnu vezu s Republikom Makedonijom, ali i počeo jedinstvenu tradiciju, spajajući regiju kroz sport, pjesmu i zajedničko sjećanje. Veze Nove Gradiške i Kruševa potvrdit će i višednevni boravak predstavnika grada i ekipe novogradiških rukometnih veterana koji u Makedoniju putuju 15.listopada.

TEKST. Simonida Tarbuk/ NGB    FOTO: facebook

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn