8. ETNO SUSRETI I ČVARKIJADA – Najbolje čvarke pripremila ekipa iz MO Brestovac

Datum objave: 17. 10. 2022. | Kategorija: Susreti

VETOVO – U Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, održani su 8. Etno susreti Požeštine i 8. Čvarkijada u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska.

U sklopu manifestacije održano je i natjecanje u starim sportovima, birao se najljepše uređen stol, najstariji uporabni predmet, najbolji liker, najbolji pekmez, te već tradicionalno – najljepša djevojka za udaju. Bio je tu i Šokački sokak koji je okupio 50-ak proizvođača domaćih proizvoda i rukotvorina, ali i antikviteta i starina sa cijelog područja Slavonije i Baranje. Bilo je sireva, meda, slavonskih suhomesnatih delicija, rukotvorina i narodnih nošnji, lješnjaka, nekita, zlatoveza, slatkih kolača i ljute baranjske paprike.

“Ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, može napraviti ovu priču oko koje smo se svi okupili u ovako velikom broju, ali i priču od koje mnogi od nas mogu u cijelom lancu dobro živjeti. Ovo je priča koja odlično povezuje našu poljoprivrednu proizvodnju i turizam, tradiciju i suvremeni način života, našu baštinu vraća iz zaborava,”naglasio je u ime organizatora Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine.

Tradicionalno je održan i izbor Najljepše djevojke za udaju, a titulu je ove godine ponijela Stela Baričević iz KUD-a “Orljava” Pleternica. Druga pratilja je Ema Orišković iz KUD-a “Berda” Brestovac, prva pratilja je Viktorija Kljajić iz KUD-a “Ivo Čakalić” Kaptol. Ove godine nastupilo je 10 kulturno umjetničkih društava te 5 udruga koje njeguju tradiciju i baštinu iz tri slavonske županije. Posebno je veliki odziv na cijeloj manifestaciji bio iz osječkih udruga, Udruga žena “Ruža” iz Viljeva, Udruga Šuška iz Osijeka, Udruga umirovljenika iz Osijeka i Branimir prijevoz iz Osijeka.

Najstariji predmet bio je mašinica za mljevenje maka koja je stara preko 200 godina, a pripada Mirjani Eržić iz Udruge Šuška Osijek. Najbolje tradicijsko jelo imala je ekipa Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića koja je pripremila tradicionalno slovačko jelo Pupačke i niz slanih i slatkih delicija. U priređivanju najljepšeg stola posebno su se istakle osječke udruge. Najljepši stol imala je Udruga žena “Ruže” Viljevo. Najbolji pekmez, onaj pravi domaći od šljiva imale su članice KUD-a “Orljava” Pleternica, kao i najbolji liker – od maline. Natjecanje u starim sportovima, Olimpijada starih sportova, svake godine privuče interes posjetitelja. U 8 sportova, od gađanja lukom i strijelom, preko trčanja u vreći do potezanja mosora i gađanja kozlice, natjecali su se i mladi i stari, a najviše interesa kao i uvijek privuklo je natjecanje u potezanju užeta gdje su u tijesnoj borbi predstavnici MO Brestovac pobijedili žensku ekipu KUD-a “Orljava” Pleternica.

I ove godine Čvarkijada je okupila 20-ak ekipa. Posjetitelji su kao njabolje izabralii čvarke ekipe Udruga mladih općine Biškuipci. Žiri je odlučio kako je najbolje čvarke pripremila ekipa iz Mjesnog odbora Brestovac, drugo mjesto su zauzeli čvarci bikera MK “Tsunami” iz Požege sa kojima su se natjecali i njihovih prijatelji iz Moto kluba Vukovar. Treće mjesto je pripalo čvarcima KUD-a Zavičajno društvo „Rama” iz Pleternice.

Program su upotpunile i dvije modne revije, ona Obrtničke škole Požega sa posebno lijepim kreacijama etno mode, koje su kreirale, krojile, sašile učenice škole pod vodstvom svojih odličnih mentorica, a reviju su nosile također učenice. Drugu modnu reviju organizirala je Etno grupa Nade Grgić iz Busnova koja kreira i izrađuje odjeću sa temom narodnih nošnji i dijelova narodnih nošnji ali u modernijem izdanju.

TEKST: S. P.              FOTO: Požeška kronika

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn