7. TRAVNJA, SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – Naš planet, naše zdravlje

Datum objave: 07. 4. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za ovogodišnju temu “Svjetskog dana zdravlja” stavila je naglasak na vezu između zdravlja našeg planeta i zdravlja ljudi, životinja, biljaka – svih živih bića.

7. travnja 1948. osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) te se od tada svake godine tog datuma obilježava Svjetski dan zdravlja s ciljem stavljanja naglaska na određenu zdravstvenu temu. Građanima se podiže svijest o postupcima koje svaki pojedinac i društvo mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima.

Trenutna klimatska kriza (no ujedno i zdravstvena) predstavlja najveću zdravstvenu prijetnju čovječanstvu mijenjajući naš planet. Preko 90% Zemljine populacije udiše zagađeni zrak. Zbog zagrijavanja Zemlje, komarci prenose zarazne bolesti sve brže. Ekstremni meteorološki događaji, uništenje obradive površine tla i nedostatak pitke vode negativno utječu na zdravlje ljudi i životinja. Razna zagađenja i plastiku sada možemo naći u oceanima, na planinama, a i u našoj hrani. Cilj je stvoriti društvo koje će zagovarati jednakost, ekološku održivost i dobrobit svjetske populacije.

TEKST: S. P.       FOTO: itu.int/climate-change

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn