7.ŠVARGLIJADA U GRABARJU – Šampionski švargl proizveo Sebastijan Bello iz Etno kuće Bello

Datum objave: 13. 1. 2019. | Kategorija: Susreti

GRABARJE – U organizaciji KUD-a „Poljadija“ Grabarje, Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika Požeško-slavonska održana je sedma gastro manifestacija Švarglijada. Na ovogodišnju Švarglijadu pristiglo je 17 uzoraka iz 3 slavonske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Najviše bodova, čak 129 bodova dobio je švargl proizvođača Sebastijana Bella iz Pleternice, vlasnika Etno kuće Bello.

Vrlo visoke ocjene i Veliko zlato osvojili su uzorci Željka Bajta iz Zarilaca, te proizvođača Željka Begovića iz Drškovaca kraj Požege, koji je i prošle godine osvojio zlatnu plaketu. Visok plasman osvojio je Mario Kuba iz Jakšića, koji je ponovno ove godine osvojio i titulu najboljeg švargla po ocjeni posjetitelja u dvorani na degustaciji svih uzoraka. Odlične rezultate polučili su švargli Željka Turalije iz Veliškovaca kraj Valpova, Gorana i Matea Talafuka iz Tiborijanaca, Dragana Štulića iz Kunišanaca, Ivana Lukšića iz sela Ravan u Brodsko-posavskoj županiji, Ivana Cinkuša iz Beljevine, općina Đurđenovac.

Nagrade su uručili predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha te urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

“Ovo je jedinstvena gastro manifestacija koja slavi i na slavonski stol vraća jednu od delicija slavonskog sela, švargl. No kako ima sve manje slavonskih kolinja, tako ima i sve manje proizvođača švargla, ove polutrajne mesne delicija koju cijene pravi gurmani, no sve manje je ima u ovom izvornom obliku kakav smo ocjenjivali na Švarglijadi. Upravo kroz ovo natjecanje mi ćemo nastojati i dalje zadržati onaj stari, originalni i autohtoni izgled i okus,” rekao je predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine, Vladimir Protić, koji sa svojom udrugom organizira na području Požeštine još sedam etno i gastro manifestacija.

Već tradicionalno nagrađen je i najljepši stol u slavonskom duhu, a ove godine nagradu su osvojili članovi obitelji Ergović iz Zarilca. U zabavnom dijelu programa nastupili su mladi tamburaši De Gotto iz Grabarja i TS Požeški tamburaši. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonska županija, Grada Požege i Grada Kutjeva.

TEKST: S. P./ V. P.    FOTO:  pozeska-kronika.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn