7.“SARMIJADA I PROVIJADA” POD NESLUŽBENIM MOTOM „Nemoj se SARMITI“ – Gastronomija kao potencijalni brend ili kako razviti turizam doživljaja

Datum objave: 26. 3. 2017. | Kategorija: Susreti

n

NOVA GRADIŠKA – Bez nje, kraljice stola, nezamisliva su sva naša najveća životna slavlja. Sve radosti, ali i sve tuge. Uz nju su ljepši uspjesi i rastanci, baš kao i blagdanski stol. Njeno veličanstvo-sarma, bila je i glavni lik 7.tradicionalne  „Sarmijade i provijade“-manifestacije koja, razvijajući priču o kontinentalnom turizmu, čuva tradicijsku gastronomiju, promovira lokalne ugostitelje, ali i marketinški pozicionira Novu Gradišku kao poželjan komadić Slavonije. Iako je riječ o priči u kojoj nije isključivo važno pobijediti nego tek sudjelovati, važno je znati i kako najbolju sarmu  pripremaju „cure“ iz Pjevačke skupine „Tkanica“ Nova Gradiška, dok su vrsni majstori prove ekipa KUD-a „Mala“.

Odlučila je tako, nakon kušanja ukupno čak 11 sarmi i proja, prosudbena komisija turističko-gastronomsko-kulturne manifestacije iza koje organizacijski stoji Restoran „Slavonski biser“ ,Udruga čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica“ i Turistička zajednica grada Nova Gradiška. Riječ je o priči koja je ove godine doživjela svoje sedmo izdanje, ali i priči koju su, na samom startu, prepoznale novinarske-gastro face, uključujući i najpoznatijeg među gastro nomadima, Renea Bakalovića. Manifestacija je to čiji je cilj, prije svega, očuvanje specifične autohtone gurmanske tradicije regije, promocija lokalnih ugostitelja, ali i razvoj kontinentalnog turizma. Jer, ako išta može biti slavonski, pa onda i novogradiški brend, onda je to, zasigurno, sarma ( i dodatni kruščić od kukuruznog brašna koji su naše bake zvale proja ili prova). I kao da je važno što je riječ o specijalitetu kojeg svojataju brojni narodi s prostora  (geopolitički nekorektno ) Balkana i Sredozemlja, kad se jako dobro zna da nitko ne mota tako dobro kao Slavonci.?!

nnn

Novogradišku „Sarmijadu i provijadu“ i ove su godine, uz, očekivano, najbrojnije domaće ekipe, prepoznale i one gostujuće koje su stigle iz Samobora, Severina, Zdenčine, Bjelovara i Slavonskog Broda. Uz članove kulturno umjetničkih društava i folklornih ansambala, kao kuhari i kuharice okušali su se i članovi udruga, ali i učenici industrijsko-obrtničkih škola, budući profesionalni kuhari -iz grada domaćina i iz Bjelovara. Ono što novogradišku „Sarmijadu i provijadu“ čini drugačijom od brojnih drugih sličnih, činjenica je kako je riječ o manifestaciji koja, osim natjecateljskog dijela, tijekom cijelog dana, a onda i dobar dio noći, posjetiteljima nudi priliku za druženje s ekipama kuhara-amatera,  (pa i onu za krađu pokoje kulinarske tajne), besplatnu degustaciju izloženih i ponuđenih razno raznih delicija, a onda i cjelovečernju zabavu uz neizostavne tamburaše, a kako šećer ( oprostite, sarma), uvijek dolazi na kraju, tu je i priliku da probaju skuhano, za cijenu simboličnih 20 kuna! „Zbog svega toga manifestacija je to koju prepoznaje sve veći broj zainteresiranih sudionika, ali i manifestacija koja čuva i promovira autohtonu gastronomsku baštinu. Riječ je o priči koja slavi sarmu, specijalitet koji, uvjerila sam se u to i osobno, diljem svijeta oduševljava svakog onog tko ga proba. Zbog svega toga, razmišljamo da već nagodinu, manifestaciju organiziramo na središnjem gradskom trgu “, rekla je, između ostalog, direktorica TZ grada, Dinka Matijević. I mada je osnovni recept dobro poznat, svaki će vam kuhar reći kako je upravo njegov tajni sastojak zaslužan za najbolju sarmu.

nn

Dokazali su to i ovogodišnji natjecatelji, stavivši na muku žiri, koji je, nakon koncentrirane degustacije najboljima proglasio ekipu PS“Tkanice“ iz Nove Gradiške,potom „SMS“ iz Slavonskog Broda, te „Žiriće“, ekipu Udruge udovica hrvatskih branitelja DR.I kod pripremanja proje najboljima su se pokazali domaćini, članovi KUD-a „Mala“, a tek nešto malo manje bolji oni iz novogradiškog Folklornog ansambla mladih i gosti iz Samobora, članovi udruge „Etno fletno“.( ekipe dvije industrijsko obrtničke škole natjecale su se u zasebnoj kategoriji, pa su pobjednici i jedni i drugi). Na sarmu je i druženje s natjecateljima , uz brojne Novogradiščane, navratio i gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn