7.“SARMIJADA I PROVIJADA“ – Nitko ne mota dobro kao Slavonci

Datum objave: 23. 3. 2017. | Kategorija: Susreti

sarmijada

NOVA GRADIŠKA –  Iako u njoj, s jednakom strašću, uživaju i Bugari i Turci i Makedonci i Grci, Slavonci će vam reći kako upravo oni znaju tajnu najbolje sarme. Jer, nema do domaćeg mljevenog mesa. Dodate li joj još, umjesto kruha, i komad proje ( pogače od domaćeg kukuruznog brašna), doživljaj će biti potpun. Jer, gastronomija je priča u koju valja ući svim osjetilima, ali je i ponuditi turistima. Učinit će to ove subote, 25.ožujka, sedmi puta za redom, na jedinstvenoj gastro-kulturnoj manifestaciji „Sarmijada i provijada“ u organizaciji restorana „Slavonski biser“, Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ i Turističke zajednice Nova Gradiška.

Priča je to osmišljena, sada već skoro davne 2010., priča koju je prepoznala i ekipa gastronauta, novinara specijaliziranih za hedonističke teme, predvođena Reneom Bakalovićem, priča čiji je cilj očuvanje specifične autohtone gurmanske tradicije regije, ali i promocija Slavonije. Jer, suvremeni turist traži turizam doživljaja. A „Sarmijada iprovijada“ nude upravo to. Priliku da pokažete kako se kuha prava sarma, ali i zamijesite, pa ispečete proju, tradicionalnu slavonsku pogaču od kukuruznog brašna ( čisto ideje radi- susjedi Talijani od sličnog su, jednako sirotinjskog jela, poznatog kao focaccia, napravili ludo poznat gastro brend), ali i priliku za degustaciju i zabavu do jutra, uz tamburaše. Jer, tako to ide u Slavoniji. I jedino tako ima smisla. A, onda, bude li osmišljenog marketinga i malo dobre volje, „Sarmijada i provijada“ mogle bi postati i top turistički proizvod.Jer, manifestacija je to koja predstavlja jedan od posebnih oblika turističkog doživljaja koji nudi novogradiški kraj, manifestacija koja predstavlja bogatstvo slavonskih narodnih običaja, te prije svega, gastronomije-jela u kojima su uživale naše bake i didovi, ali i neki novi klinci, hrane koja je oduvijek bila izraz našeg podneblja, mentaliteta i temperamenta.

Na 7.tradicionalnom natjecanju u pripremanju sarme i proje, zakazanom za subotu, 25.ožujka, kuharske vještine demonstrirat će brojne ekipe-članovi kulturno umjetničkih društava s područja čitave regije, kuhari entuzijasti, ali i svi oni koji znaju kako je najbolji provod onaj uz dobru hranu, piće i tamburaše. Tko kuha najbolju sarmu odlučit će stručni ocjenjivački žiri čiji ćemo sastav saznati tek „ na licu mjestu“ .Stoga, želite li izbjeći subotnje kuhanje, ali i „omastiti“ brk, dobrodošli na, kako piše u službenom pozivu „ cjelodnevno druženje uz tamburašku glazbu i besplatnu degustaciju slavonskih delicija, kolača i likera, koje za sve goste pripremaju vrijedne ruke natjecatelja“. Priča zvana „Sarmijada i provijada“ čeka vas u „Slavonskom biseru“ u subotu, 25.ožujka od 14 sati. Dobar tek!

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn