7.PUDARIJADA U KAPTOLU – U čast pudara i tradicije, uz završetak berbe grožđa
KAPTOL – Mnoge bi berbe bile puno siromašnije da nije vincelira ili pudara. Znaju to jako dobro vinari i vinogradari Općine Kaptol okupljeni u udrugu Vino kap, stoga su, njima u čast, čuvajući tradiciju, označavajući istovremeno, službeni završetak berbe grožđa, organizirali sedmu Pudarijadu.
Pudar ili vincelir, kažu stara pravila, mora biti poštena i plemenita osoba. Čovjek je to koji, naoružan snagom volje, trubama i čegrtaljkama, čuva vinograd od njegovih najvećih neprijatelja-ptica, ali i svih ostalih nepoželjnih gostiju, zanimanje bez kojeg bi mnoge berbe bile puno siromašnije. Časna je to i plemenita „služba“, u vinogradima podno obronaka Papuka prisutna od davnina, zanimanje koje, posljednjih godina, organiziranjem Pudarijade, jedinstvene eno-gastro manifestacije, od zaborava nastoje sačuvati članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol -Vino kap.
Ove su godine to učinili sedmi puta. Jer, treba obilježiti završetak berbe grožđa, ali i oživjeti pomalo zaboravljene običaje. “Prilika je to za druženje, jačanje zajedništva, način čuvanja tradicije, ali i promocija eno-gastro ponude našega kraja. Da je riječ o sve prepoznatljivijoj manifestaciji, dokazuje i njeno sedmo izdanje, baš kao i veliki broj posjetitelja. Priča je to za koju su zaslužni članovi Udruge Vino kap, jedne od najbrojnijih i najkvalitetnijih takvih udruga u županiji, ali i priča koju podržavaju i čelništvo Općine i svi mještani, manifestacija koju su do prije nekoliko godina pratila natjecanja u starim sportovima, a kojoj smo sada dodali gastronomsku komponentu, jer, upravo su takva druženja, najugodnija“, rekao je, zadovoljan atmosferom Pudarijade, ali i aktivnošću mjesnih udruga, načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić. „ Kako tradicija nalaže, završetak berbe prilika je i da pudari predahnu, podnesu izvješće o stanju u vinogradu, a onda počaste prijatelje i goste. I, eto Pudarijade! „, rekao je, u ime organizatora, o razlozima pokretanja manifestacije, predsjednik Udruge Vino kap, Ferdinand Novak.
Osim toga, ako je suditi po prvim ubranim grozdovima, razloga za veselje, unatoč lošoj godini, kiši, mrazu i sušama, itekako ima. Da će godina biti dobra potvrdili su i primjerci s oglednog vinograda, ručno „starinski“ cijeđeni i prešani na licu mjesta. Završetak berbe domaćini su iskoristili i za natjecanje u kuhanju pudarskog kotlića, jer kakva bi to bila Pudarijada, bez tanjura – dva ukusnog gulaša kakav su, nekada, spremali čuvari vinograda!? Vrsta je to paprikaša, iš fiš, kako ga u izjavi za Slavonski hr., nazva Ferdinand Novak , u čijoj se pripremi okušalo desetak ekipa, jelo u koje, tvrde jedni, ide samo piletina, ali i jelo u koje, kažu drugi, obavezno ide više vrsta mesa. S čim god ga pripremili, uz dobra kaptolska vina pudarski kotlić je za“prste polizati“, a onaj službeno najbolji, na 7.Pudarijadi skuhao je, Dražen Čakalić.
TEKST: Simonida Tarbuk FOTO: Dorian Pok