7.PUDARIJADA U KAPTOLU – U čast pudara i tradicije, uz završetak berbe grožđa

Datum objave: 08. 10. 2017. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAPTOL – Mnoge bi berbe bile puno siromašnije da nije vincelira ili pudara. Znaju to jako dobro vinari i vinogradari Općine Kaptol okupljeni u udrugu Vino kap, stoga su, njima u čast, čuvajući tradiciju, označavajući istovremeno, službeni završetak berbe grožđa, organizirali sedmu Pudarijadu.

Pudar ili vincelir, kažu stara pravila, mora biti poštena i plemenita osoba. Čovjek je to koji, naoružan snagom volje, trubama i čegrtaljkama, čuva vinograd od njegovih najvećih neprijatelja-ptica, ali i svih ostalih nepoželjnih gostiju, zanimanje bez kojeg bi mnoge berbe bile puno siromašnije. Časna je to i plemenita „služba“, u vinogradima podno obronaka Papuka prisutna od davnina, zanimanje koje, posljednjih godina, organiziranjem Pudarijade, jedinstvene eno-gastro manifestacije, od zaborava nastoje sačuvati članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol -Vino kap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove su godine to učinili sedmi puta. Jer, treba obilježiti završetak berbe grožđa, ali i oživjeti pomalo zaboravljene običaje.  “Prilika je to za druženje, jačanje zajedništva, način čuvanja tradicije, ali i promocija eno-gastro ponude našega kraja. Da je riječ o sve prepoznatljivijoj manifestaciji, dokazuje i njeno sedmo izdanje, baš kao i veliki broj posjetitelja. Priča je to za koju su zaslužni članovi Udruge Vino kap, jedne od najbrojnijih i najkvalitetnijih takvih udruga u županiji, ali i priča koju podržavaju i čelništvo Općine i svi mještani, manifestacija koju su do prije nekoliko godina pratila natjecanja u starim sportovima, a kojoj smo sada dodali gastronomsku komponentu, jer, upravo su takva druženja, najugodnija“, rekao je, zadovoljan atmosferom Pudarijade, ali i aktivnošću mjesnih udruga, načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić.  „ Kako tradicija nalaže, završetak berbe prilika je i da pudari predahnu, podnesu izvješće o stanju u vinogradu, a onda počaste prijatelje i goste. I, eto Pudarijade! „, rekao je, u ime organizatora,  o razlozima pokretanja manifestacije, predsjednik Udruge Vino kap, Ferdinand Novak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim toga, ako je suditi po prvim ubranim grozdovima, razloga za veselje, unatoč lošoj godini, kiši, mrazu i sušama, itekako ima. Da će godina biti dobra potvrdili su i primjerci s oglednog vinograda, ručno „starinski“ cijeđeni i prešani na licu mjesta. Završetak berbe domaćini su iskoristili i za natjecanje u kuhanju pudarskog kotlića, jer kakva bi to bila Pudarijada, bez tanjura – dva ukusnog gulaša kakav su, nekada, spremali čuvari vinograda!? Vrsta je to paprikaša, iš fiš, kako ga  u izjavi za Slavonski hr., nazva Ferdinand Novak , u čijoj se pripremi okušalo desetak ekipa, jelo u koje, tvrde jedni, ide samo piletina, ali i jelo u koje, kažu drugi, obavezno ide više vrsta mesa. S čim god ga pripremili, uz dobra kaptolska vina  pudarski kotlić je za“prste polizati“, a onaj službeno najbolji, na 7.Pudarijadi skuhao je, Dražen Čakalić.


TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn