7.POŽEŠKA KRIGLA – Bolja od prošlogodišnje, baš kao i kultura pijenja piva u Hrvata

Datum objave: 02. 7. 2017. | Kategorija: Susreti

N

POŽEGA – Iako još poprilično toga moramo naučiti, kultura pijenja piva u Hrvata sve je razvijenija, zahvaljujući, prije svega, sve brojnijim fah entuzijastima, homebrewerima i craftwerima, kao i sve značajnijem broju pasioniranih pivopija koji žele piti sa stilom. Jer, pivo je, posebno ono nastalo iz ljubavi, u kućnoj radinosti, itekako in. Dokazala je to i 7. Požeška krigla u organizaciji Udruge pivara Požega, opravdavajući  prošlogodišnju titulu najboljeg pivskog festivala u Hrvatskoj.

Službeni početak najveselijeg godišnjeg doba početak je i sezone pivskih festivala. Znaju to „ujedinjene pivopije svih zemalja“ , kao i sve brojniji mali proizvođači piva, entuzijasti zaslužni za sve življu, ali i sve kreativniju domaću homebrewer i craft scenu.Njih čak 150 više nego prošle godine, predstavnika malih, nezavisnih profesionalnih craftwera, pristiglih  iz 24 craft pivovare iz Hrvatske, Srbije  i Bosne i Hercegovine okupilo se na tradicionalnoj, sedmoj po redu Požeškoj krigli, jedinstvenom gastro-turističkom eventu u organizaciji Udruge pivara Požege, proglašenom najboljim nacionalnim pivskim festivalom. „O prepoznatljivosti ali i kvaliteti eventa dovoljno govori  činjenica kako je Požeška krigla, bar tako kažu znalci i statističari, po broju posjetitelja-nacionalni  festival broj jedan, događaj koji posjeti više pivoljubaca nego li homebrew prvenstvo Hrvatske. Kad smo već kod brojeva, valja reći i kako je riječ o festivalu na kojem se istoči više od 100 bačvi piva domaćih kućnih proizvođača, priči koja je ove godine posjetiteljima ponudila čak 50-ak vrsta, ali i isto toliko različitih stilova piva.

Osluškujući komentare posjetitelja, želeći , istovremeno, kreirati što kvalitetniji, ali i ekološki osviješten događaj, ove smo godine sve svoje goste na ulazu dočekali i s poklon kriglom, s logom festivala. Uz cjelodnevno uživanje u njegovom tekućem veličanstvu, bogatu i raznovrsnu gastro ponudu, mogućnost spavanja pod zvijezdama, kampiranje u idiličnom okruženju Emovačkog luga, a onda i večernji koncert, Požeška krigla je jedan od onih ugodno-neformalnih festivala koji svakako valja posjetiti“, rekao je, u ime organizatora, zadovoljan ovogodišnjim  izdanjem i brojem posjetitelja, Tin Lehner, predsjednik Udruge pivara Požega.

S ovogodišnjom, najvećom „Kriglom“ do sad, kao i činjenicom da su na jednom mjestu, uz predstavnike dvije lokalne registrirane pivovare, „Mbc slawoner“ i „Birc“ i 15-ak članova Udruge, uspjeli, prije svega, okupiti i gotovo sve hrvatske craft pivovare, ali i priličan broj predstavnika pivske hobi scene, iznimno je zadovoljan i Sandi Mance, vlasnik „Pivovare Mbc slawoner“  i jedan od organizatora. “Gotovo 100 vrsta piva i 700-njak posjetitelja, iako je interes bio i daleko veći, dokaz je da je Požeška krigla postala, itekako, prepoznatljiv pivski festival, manifestacija čiji su značaj prepoznali i finacijski pomogli Grad, Turistička zajednica, ali i veliki broj sponzora.Uz zimsku „Kriglu“, nešto intimnije druženje predstavnika „struke“ koje organiziramo u mjesecu studenom, kao i sve brojnije promocije i edukacije, potvrda je to i sjajnog posla koji radi Udruga. Prije svega na podizanju kulture pijenja piva, onom čemu se Nijemci i Česi uče posljednje stoljeće, ali i onom s čim mi tek počinjemo. Osim toga, upravo zahvaljujući ovakvim druženjima, edukaciji, prilici za degustacijom, kao i paleti piva koju svakodnevno nudi Pivnica „Slawoner“, potrošači su po prvi puta uvidjeli kako postoji puno više, ali i puno puno drugačijih piva od onog što nude tri najveće hrvatske industrijske pivovare. Rezultat toga je i činjenica kako je sve više pivoljubaca koji znaju što traže od piva“, rekao je, u ime organizatora, zahvaljujući svima koji su financijski podržali festival, Sandi Mance, čije je jedinstveno pivo od višnje, istočeno u samo 20 minuta, i ove godine bilo hit „Požeške krigle“. Baš kao i gastro ponuda ugostiteljstva „Biliburger“. Za prste polizati! I popiti po još koje pivo.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn