7. LUTKOKAZ – Legendarni Faustić za kraj Lutkokaza

Datum objave: 29. 11. 2016. | Kategorija: Kultura

doktor-faust-8

OSIJEK – Najbogatiji Lutkokaz dosad u srijedu 30. studenog zatvara svoja vrata u punom sjaju – dvjema izvedbama legendarne predstave “Doktor Faust”, autora Milana Klemenčiča u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana. Predstava je na rasporedu u 15 i 17 sati u Galeriji Waldinger. Nakon predstave gledatelji mogu pogledati prostor iza scene i lutke. Ulaz je besplatan.

Predstavu “Doktor Faust” Milan Klemenčič je premijerno izveo 1938. godine kao krunu svoga rada. Originalna predstava postigla je kultni status, upisavši se zlatnim slovima u povijest lutkarstva ovih prostora. Godine 1982. obnovili su je Jelena Sitar Cvetko i Igor Cvetko te od tada igra u kontinuitetu, u raznim postavama Lutkovnog gledališča Ljubljana.
Priča o znanstveniku koji je svoju dušu prodao vragu nadahnjuje europsku umjetnost i lutkarstvo već stoljećima. Njegov život prerastao je u legendu koja se u njemačkom govornom području prenosila u narodu i postala temom brojnih interpretacija. Milan Klemenčič, otac slovenskog lutkarstva, Fausta je oblikovao po lajpciškom zapisu, postavivši ga na minijaturnoj lutkarskoj pozornici s neodoljivim minijaturnim marionetama, koje plijene pažnju već 80 godina (zbog dimenzija scene i lutaka, Klemenčičev Faust poznat je i kao Faustić).

Osim što zatvara 7. Lutkokaz, Faustić će zatvoriti i veliku putujuću lutkarsku izložbu “Pioniri europskog lutkarstva”, nastalu u sklopu projekta Kreativne Europe, “All Strings Attached”, koji je činio mini festival unutar Lutkokaza. U projektu, uz Umjetničku akademiju u Osijeku, sudjeluju grad Cividale iz Italije kao nositelj projekta, Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije i Titeres Etcetera iz  Španjolske.
Na ovogodišnjem Lutkokazu publika je mogla pogledati osam predstava u deset izvedbi, između ostalih i hit predstavu Lutkovnog gledališča Ljubljana “Patka, Smrt i tulipan” te izložbu “Pioniri europskog lutkarstva”. Također, mogla je sudjelovati na pet radionica vezanih uz lutkarstvo i lutkarsku tehnologiju koje su vodili umjetnici i pedagozi iz Slovačke, Slovenije i Španjolske. Svi programi su bili besplatni i odlično posjećeni, a predstave su bile dupkom pune te se tražilo mjesto više (vjerujemo da će i Faustić biti dupkom pun).

TEKST: S.P./ I.T.     FOTO: Lutkokaz

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn