7. JAKŠIĆKA FIŠIJADA – Najbolji fiš pripremila višestruko nagrađivana ekipa gastro-znalaca ŠRD Veličanka iz Velike

Datum objave: 08. 9. 2023. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – Sjajno vrijeme, ugodna atmosfera, dokazano dobri organizatori i domaćini sve to je, kao i prethodnih šest godina, obilježilo 7. jakšićku Fišijadu u organizaciji ŠRD Slavonac, koja je službeno otvorila ovogodišnju smotru folklora “Pjesmom u jesen”. Uz dobro raspoložene posjetitelje, najviše razloga za zadovoljstvo imali su i ovogodišnji pobjednici Fišijade i višestruko dokazani gastro znalci, ekipa ŠRD Veličanka iz Velike, drugonagrađeni Mario Matijević iz Požege te trećenagrađena ekipa Karasi.
 
Tradicionalnu smotru folklora Pjesmom u jesen, trodnevnu manifestaciju ispunjenu narodnom baštinom i najljepšim slavonskim običajima, i ove je godine službeno otvorila jakšićka Fišijada, gastro natjecateljska priča u režiji lokalnog ŠRD Slavonac koju je, po provjerenom receptu, obilježilo sjajno vrijeme, ugodna atmosfera te dokazano dobri organizatori i domaćini. Uz veliki broj posjetitelja, na Fišijadi o kojoj se nadaleko priča, ove je godine sudjelovalo 18 ekipa pristiglih iz Požeško slavonske i Brodsko posavske županije, spremnih zahtjevnom ocjenjivačkom sudu pokazati što je pravi fiš. Najbolje je to pošlo za rukom i kuhačom slavodobitnicima, trećenagrađenoj ekipi Karasi, drugonagrađenom Mariju Matijeviću te višestruko dokazanim kuharima-amaterima i ovogodišnjim pobjednicima, ekipi ŠRD Veličanka iz Velike.

Zadovoljstvo manifestacijom,  iskazao je i prvi među jednakima, novi predsjednik ŠRD Slavonac Jakšić, Ivan Malčić, naglasivši kako je riječ o događaju u čijoj organizaciji, s puno elana i dobre volje, sudjeluju svi članovi društva, što je, uz podršku Općine, Požeško slavonske županije i Turističke zajednice Zlatni Papuk, zasigurno i recept za uspjeh ali i razlog dobroj energiji koja prati jakšićku Fišijadu. “Iako smo se dokazali i ranijih godina kao dobri organizatori, želja nam je ovu manifestaciju podići na još veći nivo, jer, očito je da posjetitelji uživaju, a uz ugodno društvo, uvijek dobar broj natjecateljskih ekipa, pune trpeze, tamburaše do dugo u noć i zajedništvo, šta nam više treba za dobar provod?”, kaže, u ime organizatora, predsjednik Malčić, pozivajući mlade da im se pridruže, jer, uz aktivnih 80 članova društva, upravo su oni budućnost svake udruge.

” Športski robolov sjajan je način za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u prirodi, u što su se uvjerili i klinci, naši kadeti, za koje smo ove godine, po prvi puta, organizirali i školu ribolova, nagradivši ih medaljama, zahvalnicama ali i početničkim štapom, kao poticajem.”, upoznaje predsjednik.

Uz dovoljnu količinu pripremljenog fiša, posjetitelji su mogli uživati i u pohanim potkovama šarana i uvijek ukusnim vrućim lepinjama, a za različitost gastro ponude, kao najpripremljeniji, s odličnim roštiljom, pokazali su se i veseli Slovaci. Uz mnogobrojne posjetitelje svih generacija, Fišijadu je, osobnim dolaskom podržao i prvi čovjek Općine Jakšić, načelnik Ivica Kovačević.

Smotra folklora Pjesmom u jesen nastavlja se  9. rujna u 18 sati, živopisnim mimohodom konjskih zaprega i članova folklornih društva sudionika, koji će sat kasnije, od 19, kroz nastupe pokazati i svu vještinu i raskoš narodnih običaja, pa navratite, domaćini čekaju s iskrenom slavonskom dobrodošlicom.

TEKST: Simonida Tarbuk              FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn