6. SARMIJADA U POŽEGI – Najbolju sarmu pripremio je Željko Turalija iz Veliškovaca

Datum objave: 31. 3. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U prostoru Hotela Grgin dol koji se ponosi okusima tradicije Zlatne Slavonije u svojoj ponudi, održana je danas i prigodna manifestacija, pravo slavlje gastro tradicije – 6. Sarmijada. Najbolju sarmu ove je godine pripremio Željko Turalija iz Veliškovaca.

Na šestom izdanju natjecanja u pripremi sarme u organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska i Udruge požeški čuvari baštine između 28 uzoraka iz četiri slavonske županije najboljom sarmom proglašena je sarma koju je pripremio Željko Turalija iz Veliškovaca, najljepši stol uredili su članovi KUD-a ZD Rama iz Pleternice, a svoju sarmu najbolje je predstavila članica KUD-a Kolo iz Vukovara Željka Maričić.

Tek male su bile nijanse koje su i ovog puta odlučivale o pobjednicima no to nije bio veliki izazov za iskusno oko i istančani ukus predsjednice prosudbene komisije, šefice kuhinje Grginog dola Marijane Pranjić. “Vrlo je diskutabilno što je za nekog dobra sarma. Dobra sarma po mojoj ocjeni sarma je koja ima dosta začina, smjesa nije blijeda već ima lijepu boju, a sarme su veličinom podjednake. Nikako nije lijepo vidjeti jednu veliku, pa jednu malu sarmu – drage domaćice, kad se mota sarma uvijek ide ista količina mesa, a list kupusa se smanji prema toj količini,” pojasnila je Marijana.

Dodaje kako je sarma vrlo tražena i na jelovniku Grginog dola koji je nadaleko prepoznatljiv upravo po tradicionalnoj kuhinji .”Često pravimo sarmu jer dobra sarma je na svakom svečanom stolu u samom središtu,”.

A dobru sarmu ponudila je danas i Vesna Mokri iz Ramanovaca koja je osvojila drugo mjesto, ali i članice KUD-a Orljavica iz Kuzmice koje su osvojile treće mjesto. Kraljica slavonskog stola – sarma, nadahnula je majstorice i majstore za neke neuobičajene izvedbe pa su dodijeljena priznanja i za posebne vrste sarme – Etno skupini Nade Grgić za sarmu u krumpiru, Kud Bektež za posnu sarmu, Vesele Šokice iz Zagrađa za posebnu sarmu te KUD ZD Rama i Kristina Sušilo iz Rešetara za sarme u vinovom listu. Sarmijada je održana uz potporu Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Vesele majstore i majstorice sarme te njihovo društvo pozdravio je prigodnim riječima gradonačelnik Darko Puljašić.

“Mnogi u svijetu moraju izmišljati i proizvoditi tradicijsko bogatstvo koje nemaju. Mi to ovdje imamo – imamo prekrasne ljude, izvrsnu hranu i na tome trebamo raditi. Zadovoljstvo mi je da ovdje u našem Grginom dolu šesti put predstavljamo bogatstvo Požege, Požeško-slavonske županije i Slavonije na ovaj način. No, mi prvi moramo shvatiti kakve vrijednosti imamo, moramo ih početi cijeniti, ali i prezentirati ih na tržištu kako bi mogli živjeti od svog truda i tog bogatstva koje imamo. Jer, ovo nema nigdje na svijetu!,” rekao je gradonačelnik dodajući kako će Grad Požega uvijek biti podrška ovakvim manifestacijama. Okupljene je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Puno bi trebali divaniti o onome što je danas ovdje, što se priprema i na koji način trebamo izaći pred oči Europe i svijeta. Ovdje je 28 sudionika iz četiri slavonske županije. Ovo je predivna priča naše tradicije, kulture i baštine i tako moramo i nastaviti,” zaključio je župan Tomašević.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn