6. POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU – U čast tradiciji i starim graničarima

Datum objave: 16. 1. 2020. | Kategorija: Susreti

DRAGALIĆ – Šestu godinu za redom članovi KUD-a Dragalić, s ciljem čuvanja tradicije i običaja iz vremena Vojne krajine, organizirat će Pokladno jahanje. Domaćini vas čekaju u subotu, 18.siječnja, točno u podne ispred Pučkog doma.

U vrijeme Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka, vojnici su, na konjima jahali selom u potrazi za djevojkama. Riječ je o pokladnom jahanju, vjekovnom običaju koji je, posljednjih godina, entuzijazmom sve brojnijih konjogojskih udruga, revitaliziran u brojnim selima Slavonije i Baranje. Službeno, pokladna jahanja počinju odmah nakon Sveta tri kralja i traju sve do Čiste srijede i početka korizme.

Čuvanju tradicije, šestu će se godinu za redom, u subotu, 18.siječnja, točno u podne, pridružiti i članovi KUD-a Dragalić, koji vas s dobrodošlicom čekaju ispred Pučkog doma. Nakon blagoslova, pokladna povorka konjanika i zaprega u kojoj, prema pravilima, može samo jahač u narodnoj nošnji čiji je konj uredan i koji poštuje pravila organizatora, uz pjesmu i tamburaše, “krenut će na put” kroz selo, zaustavljajući se na nekoliko dogovorenih punktova, što je prilika da im se pridružite i uz ljepotu konja i tradicije, uživate u provjereno dokazanom domaćinstvu Dragalićana.

TEKST: S. T.      FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn