6.MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL U BELOM MANASTIRU: Tuga i smijeh, drama i komedija – sve na jednom mjestu

Datum objave: 12. 10. 2015. | Kategorija: Kultura

crna gora

BELI MANASTIR – Drugi kazališni festivalski vikend u Belom Manastiru bio je ispunjen dramom i smijehom, empatijom i uživanjem u kazališnim izvedbama, baš kako priliči vikendu u sklopu višednevnog kazališnog festivala.

Do kraja belomanastirskog festivala je ostalo još tri puna vikenda dobrih kazališnih predstava i popratnih sadržaja. Petak je „otvorila“ psihološka drama „Aviospotting“ Kolašinskog amaterskog pozorišta iz Crne Gore, čiju režiju potpisuje student kazališne režije, Zoran Rakočević. To je snažna, provokativna, moderna drama, koja govori o nesretnoj obitelji koja se suočava sa tragedijom. Paralelno sa životima junaka prožimaju se san i java, i gledatelj je u stalnoj nedoumici da li su određeni događaji produkt sna ili stvarnosti. Riječ je o dvoje suvremenih Romea i Julije kojima ljubav ovoga puta ne brane suprostavljene obitelji, već smrt jednog od njih sa kojom se drugi ne može nikako pomiriti. Bojan Bulatović je svoju ulogu odlično inkorporirao u mladalačku razočaranost i depresiju lika Nikole. Roditelje, koji se trude oko njega i čupaju ga iz ponora ništavila ali i sami izgubljeni u mašineriji života i nemoćni da odgovore na prazninu nestanka mladog života, tumače Đorđije Tatić i Jovana Živković, a u liku Lene, svojom ljepotom i atraktivnošću, glumica Anđela Trifunović još više iscrtava nesklad i paradoks bljeska ovog privremenog života.

tuzla

Subota je bila u znaku smijeha, i to onog pravog, bosanskog. Draft teatar Tuzla (BiH), koji već petu godinu dolazi u Beli Manastir, predstavio se s odličnom satiričnom komedijom „Ne šetaj se gola“.„Komične zaplete koji graniče s apsurdom premjestili smo u naše okruženje, gdje su likovi i događaji smješteni u konkretni socijalni okvir sa određenim prepoznatljivim psihološkim obilježjima i karakternim osobinama. Komični prizori se nižu jedan za drugim i ismijavaju vječne ljudske slabosti : površne ljubavne strasti, laži , duševnu prazninu, suetu i pokreću ljude na besmislene postupke,“ kaže redatelj predstave Enver Hasić – Haš.

beli manastir

Nedjelja je bila u znaku domaćina, koji su četvrti put u punoj kazališnoj dvorani odgirali hit predstavu „Dnevnik Anne Frank“, koja je izvedena revijalno, izvan konkurencije za nagrade. “Dnevnik Anne Frank”, nagrađivana drama koja je pobjedila na 8. kazališnom festivalu u Slavonskom Brodu i predstavljala Osječko – baranjsku županiju na 55. državnom festivalu u Vodicama, ponovno je odigrana u Belom Manastiru. Predstava koja je obilježila 70 godina od smrti najpoznatije žrtve Holokausta – Anne Frank. Posvećena je svim nedužnim žrtvama ratova, posebno djeci i govori u borbi za ljudski život u vihoru Drugog svjetskog rata, vremenu kada je Adolf Hilter pokušavao provoditi svoj plan “Konačno riješenje” – genocid jednog naroda.
Predstavu su osim zainteresirane publike, došli pogledati i učenici 8. razreda Osnovne škole Popovac, kao i dožupan Osječko – baranjske Županije, dr.sc. Željko Kraljičak.„Anne Frank“ pozvana je da 14.studenog predstavlja republiku Hrvatsku na prestižnom Repassage festivalu u Ubu (Srbija).

Idući vikend igraju se predstave Bjelovarskog kazališta (Kako sam ponovno postao normalan), monodrama „Đuka Begović“ (Amatersko kazalište Belišće) i „Trgovac“ Gradskog kazališta Jastrebarsko. Povodom dolaska Bjelovarskog kazališta, bit će upriličeno i predavanje Odjela za prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske, 16. listopada u poslije podnevnim satima.

TEKST: Slavonski.hr    FOTO: KBM

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn