6. KAZLADO – Kazališni susreti školskih dramskih skupina Požeško-slavonske županije

Datum objave: 21. 4. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA -U Gradskom kazalištu Požega danas su otvoreni 6. Kazališni susreti dramskih skupina osnovnih i srednjih škola “KaZlaDo”. Svoju kretivnost na kazališnoj sceni u 17 točaka predstavili su učenici iz šest osnovnih i pet srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije.

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze ponovno su svoju kreativnost mladi sudionici i njihovi voditelji predstavili na profesionalnoj kazališnoj sceni. Prijavljeno je šest osnovnih te pet srednjih škola s ukupno sedamnaest točaka, a stručni žiri odabrat će i dodijeliti nagrade za najbolju izvedbu pojedinačnog monologa te najbolju izvedbu skupnog nastupa u kategoriji srednjih i osnovnih škola.

Članovi ovogodišnjeg žirija su kazališna, televizijska i filmska glumica Ana Vilenica, magistrica glume i lutkarstva, profesorica scenskog govora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Selena Andrić, kazališni, televizijski i filmski glumac Ivan Vukelić, te djelatnik Gradskog kazališta Požega i voditelj Kazališne amaterske družine Dario Hak.

„Posljednji „KaZlaDo“ održan je 2019. godine, a nakon toga ga nismo mogli organizirati zbog pandemije koronavirusa. Iz godine u godinu raste broj prijavljenih škola, a posebno nam je drago što „KaZlaDo“ uz natjecateljski karakter ima i edukativni značaj. Članovi žiria održat će i radionice za natavnike, profesore i učenike tako da će svi dobiti neka nova znanja i usvojiti neku novu vještinu. Ovo je jedan poseban dan u požeškom kazalištu za sve nas, prožet dječjim osmjehom i uzbuđenjem.“ rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

“Važno je da se ovakvi susreti održavaju, ne samo kako bi se odgajala vrsna kazališna publika ili netko od mladih otišao u glumačke vode veće zbog savladavanja treme i umijeća javnog nastupa.” naglasila je članica stručnog žirija Selena Andrić.

„Iz mog dosadašnjeg iskustva, mislim da je najvažnije reći djeci da se opuste i da se igraju. Mi na Akademiji od prve pa do pete godine studentima govorimo da se igraju, da traže to nešto u sebi, da ne idu izvanjski, da to rade u svoje ime i pronađu najbolju verziju sebe.“dodala je Andrić.
Sve prisutne prigodnim riječima pozdravili su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović i zamjenik županice Ferdinand Troha, koji je ujedno i otvorio „KaZlaDo 2023.“.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn