6. FESTIVAL SLANINE I VINA SLANVIN: Turistička eno-gastro priča koja spaja najbolje od Slavonije

Datum objave: 21. 5. 2022. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – Na zadovoljstvo poklonika fine hrane i još bolje kapljice, nakon jednogodišnje stanke uzorkovane pandemijom, 6.Slanvin, jedinstvena eno-gastro manifestacija okupila je u Kaptolu brojne domaće i inozemne goste željne dobrog druženja i ugodne atmosfere. Uz priliku za testiranjem vještina pripreme slaninske ruže i degustaciju domaćih delicija, u okviru manifestacije predstavljeni su rezultati s prethodno održanog Županijskog ocjenjivanja vina a najboljima dodijeljene zahvalnice i diplome

Ni gotovo ljetne temperature koje je dodatno pojačavala vatra nisu bile smetnja brojnim domaćim i inozemnim poklonicima fine hrane i još bolje kapljice koji su, u potrazi za natjecanjem, dobrim druženjem, ugodnom atmosferom i probranim domaćim delicijama navratili u Kaptol gdje je, nakon jednogodišnje stanke uzorkovane pandemijom, uspješno organiziran 6.Slanvin.

Jedinstvena eno gastro manifestacija koja, već godinama, uspješno spaja slaninu s vinom, oživljavajući tradicionalnu slavonsku kuhinju na kojoj su odgojene generacije, u režiji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap, Općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska, a pod pokroviteljstvom Općine, TZ Zlatni Papuk i Požeško slavonske županije, okupila je 20 ekipa spremnih okušati se u, ni malo lakoj, vještini pripreme slaninske ruže, što su, uz domaće majstore, pokazale i međunarodna ekipa studenata s požeškog Veleučilišta, kao i ekipa gostiju iz Mađarske koji su, kada je riječ o estetskom elementu “ruže”, posebno oduševili strogi ocjenjivački sud.

I dok su se pečenjari-amateri brinuli za želuce mnogobrojnih gostiju i posjetitelja, za gašenje žeđi bili su zaduženi vrijedni domaći vinari. Uz priliku za testiranjem gastro natjecateljskih vještina i degustaciju domaćih delicija, u okviru manifestacije predstavljeni su rezultati s 15. Županijskog ocjenjivanja vina, sve prepoznatljivije ocjenjivačke smotre visoko rangirane i u nacionalnim okvirima, kojima su se pridružili i majstori kapljice iz Mađarske i Zadarske županije. Od 171 pristiglog uzorka njih 70 zaslužilo je zlato, 50 srebro, dok su preostali uzorci okićeni broncom, jer, na ovom se natjecanju, upoznao je prilikom dodjele diploma i zahvalnica, Ferdinand Novak, predsjednik Udruge Vino-kap iz Kaptola, u obzir uzimaju svi uzorci.

Veliko zlato, posebno vrijedna kategorija za najbolje vino, pripalo je ledenoj berbi Graševine iz 2018. Peraka d.o.o., a istom su se diplomom okitili i Syrah Veleučilišta u Požegi kao i Traminac, Kaptolčanima dragih gostiju iz Mađarske. Zadovoljstvo uspješno organiziranom manifestacijom izrazio je i prvi čovjek Općine, načelnik Mile Pavičić, sretan što se posjetitelji rado vraćaju, prepoznavajući ugodnu, domaću atmosferu i dobru energiju kaptolačkih manifestacija.

TEKST: Simonida Tarbuk           FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn