56. VINKOVAČKE JESENI – Ove godine pod sloganom “Ide dika, kapu najerio…”

Datum objave: 20. 1. 2021. | Kategorija: Susreti

VINKOVCI – Ovogodišnje, 56. Vinkovačke jeseni trajat će od 10. do 19. rujna i bit će otvorene pod sloganom “Ide dika, kapu najerio…”, odlučili su tako članovi Organizacijskog odbora na današnjoj sjednici.

Gradonačelnik Ivan Bosančić uvodno se osvrnuo na prošlogodišnje Jeseni, koje su održane u specifičnim okolnostima, ali koje su unatoč svemu, kako je rekao, bile uspješne. “Bez obzira što su održane u nešto kraćem obliku i uz nužno pridržavanje svih epidemiloških mjera, prošle Jeseni ponovno su pokazale da su najveća manifestacija u Hrvatskoj. Ova naša najznačajnija i najpoznatija manifestacija, koja je prerasla u jedan od najvećih događaja tradicijske kulture u Europi ide dalje, stoga sam siguran kako će 56. Vinkovačke jeseni biti spektakl koji će zadovoljiti ukuse svih onih koji će tih dana boraviti u Vinkovcima. Ponovno ćemo pokazati onu našu gostoljubivost i veliko srce vinkovačko, a na ponos i radost svih Vinkovčana i Vinkovčanki koji vole Vinkovačke jeseni, koji drže do tradicije i bez kojih Jeseni ne bi bile ono što su danas”, poručio je gradonačelnik.

Napomenuo je kako je vrlo važno da ove godine u organizacijskom smislu budu spremni na sve moguće okolnosti, jer je prošla godina pokazala da nikada ne znamo što se može dogoditi, uz nadu kako će priča oko COVID-a 19 do rujna biti završena.

Zahvalio je i svima koji su doprinijeli da 55. Vinkovačke jeseni budu organizirane na najbolji mogući način i uz pomoć tehnologije, ali i dobrih ideja organizatora, stignu u sve krajeve Hrvatske. Tajnik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković objasnio je ovom prilikom kako će Folklorne večeri trajati od 10. do 15. rujna, 11. i 12. rujna na programu su Dječje vinkovačke jeseni, Svečanost otvorenja 17. rujna, Državna smotra izvornog hrvatskog folklora 18. i 19. rujna, a ona najznačajnija priredba odnosno Svečani mimohod sudionika i konjskih zapreka na rasporedu je u nedjelju 19. rujna. Naglasio je i kako su u ZAKUD-u već počeli s organizacijom same manifestacije, dobar dio vezan uz scenarij je odrađen, planiraju i sve one popratne priredbe koje dogovaraju sukladno trenutnim mogućnostima, a oformljeni su i timovi koji će se brinuti da u organizacijskom smislu sve bude onako kako je zamišljeno.

“Prošla godina bila je zahtjevna, no, kada je naposljetku sve završilo, shvatili smo kako su Vinkovačke jeseni nešto što se u Vinkovcima mora održati bez obzira na sve. Već polako znamo i kako bi taj popratni dio trebao izgledati, naravno, ove godine također ćemo imati Vinski grad, Slavonski sokak i sve one zabavne sadržaje koji će svima omogućiti deset dana uživanja u Vinkovcima”, istaknula je Marija Gerovac, direktorica medijske kuće Novosti, a koja će i ove godine biti organizator popratnih manifestacija na Vinkovačkim jesenima.

Svečano otvorenje 56. po redu Vinkovačkih jeseni tematski će, dakle, obilježiti stih “Ide dika, kapu najerio…”. Ono donosi prikaz negdašnjega života, s početka 1920-tih godina kad malena varoš Vinkovci dobiva službeni status grada, a njegovim tadašnjim korzom buja život isprepleten građanstvom, ali i starosjediocima, šokačkim življem, objasnio je autor Marko Sabljaković.

“Scenarij je posvećen odjevnom predmetu svakoga Šokca, njegovoj kapi, povezujući radnju i lica s njezinom životnom značajnošću. Niz događaja poput vinkovačkoga crkvenog goda na dan sv. Ivana Nepomuka, prikaz ophoda otočkih kraljica, odnosno kraljičara, polaganje kamena temeljca za izgradnju Hrvatskoga doma u Vinkovcima, a potom i pučka svečanost povodom njegova svečanoga otvorenja 2. rujna 1923. godine kad je vinkovačkim ulicama održan kako ga tada nazvaše Cvjetni korzo, bit će prožeti u zaokruženoj sadržajnoj cjelini scenarija protkanoj tradicijskim karakteristikama slavonskoga podneblja. Akteri su zbivanja mnoga lica, a posebnu će pažnju zaokupiti mlada gospojica, učiteljica, tek došljakinja u Vinkovcima, ali i povratak 30-godišnjega šumara-lugara u rodni mu grad. Posebnost je ispreplitanje radnje neočekivanom im sudbinom. Događaje prati mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata kao i ruho narodno u službi obilježja baštine predaka nam”, ispričao je Sabljaković predstavljajući scenarij. Tema večeri otvorenja, naglasio je, stih je istoimena tzv. starovirskog svatovca zabilježena u Starim Mikanovcima, koji se izvodio do 1950-tih godina. Godine 2010. zapisan je i tonski prilagođen prema usmenome kazivanju i pjevanju jedne mještanke.

IZVOR: Vinkovačke jeseni

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn