55. VINKOVAČKE JESENI – Vinski i Slavonski sokak obilježili prvi dan najveće manifestacije tradicijske kulture

Datum objave: 18. 9. 2020. | Kategorija: Susreti

VINKOVCI – Najveća manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj i šire zavladala je gradom na Bosutu i po 55. put obojila ga u najljepše boje – boje Vinkovačkih jeseni. Svečano će biti otvorene večeras na središnjoj pozornici u centru grada, a kao uvod u sve što čeka Vinkovčane i njihove goste pokazali su Slavonski i Vinski sokak.

55.Vinkovačke jeseni koje se ove godine održavaju od 17. do 20. rujna, zasigurno će se dugo pamtiti. Zbog novonastale situacije ove godine dolaze u kraćem obliku, krasit će ih ceremonija otvorenja i svečani mimohod sačinjen od domaćih KUD-ova, dok će nastupi ostalih društava biti prikazani u kratkoj video razglednici i u emisiji „Jeseni su milo janje moje“. Ono što je u svojim okvirima ostalo gotovo u potpunosti je Slavonski sokak na kojemu ponovno možete pronaći bogatu ponudu domaćih proizvođača i autohtonih proizvoda, a koji je otvoren jučer zajedno s Vinskim sokakom. Na Slavonskom sokaku svoje proizvode predstavlja ukupno 47 izlagača, od kojih su 44 tradicijska izlagača. U Vinskom sokaku gosti pak mogu uživati u ponudi vina tri vinara, odnosno vinarija Papak, Iločki podrumi i Belje.

Međutim, i Slavonski sokak ove će godine biti nešto posebniji nego do sada. Dolaskom na Trg Franje Tuđmana imat ćete priliku hodati po najdužoj šlingi na Sokaku smještenoj u blizini kupole, dugačkoj 50 metara. Posebno za Vinkovačke jeseni izradila ju je Josipa Maras iz zagrebačke tvrtke Studijo, a u izradi su sudjelovali i učenici Srednje strukovne škole Vinkovci koji su pripremili podlogu. Preko predloška je prijeđeno bojom i vrijedna ekipa prenijela ga je na beton ovogodišnjeg Sokaka.

Svečanost otvaranja u znaku je ovogodišnjeg scenarija „Curo draga iz sokaka moga”. Stih je to pjesme Ivana Kozarca „Milov’o sam”, a prema riječima autora scenarija Marka Sabljakovića, želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi pretočiti u svevremensku i neprolaznu, zauvijek intrigantnu.Kako to izgleda vinkovčani i njihovi gosti vidjet će danas s početkom u 20.05 sati na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji, ali i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ulazi u zonu održavanja manifestacije bit će organizirani na 8 punktova koji su opremljeni termalnom kamerom, a na svakom će posjetiteljima biti dezinficirane ruke dezinfekcijskim seredstvom. „Pozivam sve koji imaju povišenu temperaturu, sumnjaju da imaju moguću zarazu ili su bili u kontaktu s nekim tko zaražen da ostanu kući i putem medija prate Vinkovačke jeseni”, apelirao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vrhunac manifestacije svečani je mimohod u nedjelju u kojemu će vinkovačkim ulicama prodefilirati 34 kulturno umjetnička društva iz Vukovarsko-srijemske županije. Svi posjetitelji imat će priliku vidjeti nastupe i ostalih KUD-ova iz Hrvatske koji ove godine nisu mogli doći u Vinkovce, a oni će biti prikazani na video zidu smještenom na središnjoj pozornici. Nakon mimohoda uslijedit će revija konjskih zaprega.

TEKST: S. P. /Vinkovačke jeseni  FOTO: vinkovackejeseni.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn