5 STOLJEĆA PASTORALNOG DJELOVANJA FRANJEVACA U CERNIKU – Stručni skup “Cernik na razmeđi prošlosti i budućnosti”

Datum objave: 08. 10. 2020. | Kategorija: Susreti

CERNIK – “Cernik na razmeđi prošlosti i budućnosti” naziv je znanstveno-stručnog skupa koji u petak, 9. listopada, zajednički organiziraju Gradski muzej Nova Gradiška, Općina Cernik i tamošnji Franjevački samostan u prigodi vrijedne obljetnice – 5 stoljeća pastoralnog djelovanja franjevaca u Cerniku.

Želeći na pravi način obilježiti iznimno vrijednu obljetnicu-pet stoljeća pastoralnog djelovanja franjevaca u mjestu, pronaći nove načine za očuvanje stare slave samostana i promocije blaga koji krije, Općina Cernik, Franjevački samostan i Gradski muzej Nova Gradiška, u petak, 9-listopada, organizirat će jedinstveni znanstveno-stručni skup pod nazivom “Cernik na razmeđi prošlosti i budućnosti.”

O zanimljivoj će temi, tom prigodom, progovoriti desetak znastvenika različitih usmjerenja, nastojeći, još jednom, skrenuti pažnju javnosti na bogatu kulturno-povijesnu baštinu kojom se, s pravom, ponosi naselje iza kojeg je dugih 750 godina postojanja. Franjevački samostan, biser mjesta, baš kao i brojni franjevci koji su proteklih stoljeća živjeli i djelovali među njegovim zidinama, nevidljivim su nitima vezani za prošlost, sadašnjost i budućnost Cernika, što će potvrditi i skup otvoren za stručnu i svu zainteresiranu javnost. Uz religijski, a onda i povijesno-arhitektonski značaj, sve prepoznatljivija cernička turistička destinacija goste oduševljava i iznimno vrijednim kulturnim blagom izloženim i skrivenim u svom prostoru, koje s puno stručnosti i ljubavi, čuva gvardijan, fra Vjenceslav Janjić.

Uz jedinstveni Biblijsko-arheološki postav, jedini takav u ovom dijelu Europe, s iznimno, datumski vrijednim inkunabulama, hodnike samostana još od 1995.godine, krase brojna umjetnička djela različitih autora-slike i skulpture Kulmera, Pintarića, Milića, Bićanića, Jelančića. U zapadnom je krilu mjesto našla i vrijedna donacija obitelji Malešević iz Zagreba,, dok je u istočnom, u prigodi obljetnice otvorena zbirka slika Dr.Antun Bauer Vukovarac-71 umjetničko djelo poklonjeno samostanu. Svjetlo dana uskoro će ugledati i Muzej franjevačkih mučenika-četiri sobe u potkrovlju nazvane po četiri značajna franjevca, a tu je i još 500-njak umjetničkih djela koja zaslužuju biti predstavljena javnosti. Jedan od načina, zasigurno je i skup “Cernik na razmeđi prošlosti i budućnosti” zakazan za petak 9.listopada od 11 sati, stoga navratite i upoznajte točku na kojoj, zahvaljujući franjevcima, već pet stoljeća “stanuju” vjera, povijest i kultura mjesta.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: D. Pok/ Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn