5. SARMIJADA U POŽEGI – Najboljom proglašena sarma KUD-a Bektež iz Bekteža

Datum objave: 06. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

POŽEGA – U organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska u Požegi je danas u prostoru hotela Grgin dol održana jubilarna, peta “Sarmijada”. Između brojnih uzoraka vrhunske sarme, najboljom je proglašena sarma KUD-a Bektež iz Bekteža, najljepši stol uredili su članovi KUD ZD Rama iz Pleternice, a domaćicom koja je svoju sarmu najbolje predstavila proglašena je Slavica Kruljac iz KUD-a Požeška dolina.

Tek male su bile nijanse koje su i ovog puta odlučivale o pobjednicima jer dobra je bila sarma i mlade Kristine Sušilo iz Rešetara koja je osvojila drugo mjesto, ali i ona, “bakina sarma” koju je prezentirao Karlo Ristić iz Požege. Kraljica slavonskog stola – sarma, nadahnula je majstorice i majstore i na kreativna rješenja pa su dodijeljena priznanja za posebne vrste sarme – Poljoprivredno prehrambenoj školi za posnu sarmu, KUD ZD Rama Pleternica za sarmu sa ovčjim mesom u listu raštike, članicama Etno skupine Brestovac Katarini Gagić za sarmu u krumpiru i Mariji Pešut za vegetarijansku sarmu te članovima KUD-a Bektež za jedinstvenu sirovu sarmu.

stol domacica

“Zadovoljni smo jer i ova jubilarna 5. Sarmijada uspješno je istaknula sarmu kao našu, slavonsku kraljicu stola. Odziv je vrlo dobar, pa iako ima manje kulturno-umjetničkih društava, počele su nam dolaziti udruge i institucije pa imamo Udrugu branitelja, Poljoprivredno-prehrambenu školu sa svojim kuharima, Zajednicu žena HDSSB-a te etno skupine koje se sve više osnivaju. Predstavljeno je 18 sarmi u širokoj paleti i potvrdili smo još jednom kako je sarma jelo koje zaslužuje posebno mjesto u turističkoj i gastro ponudi ovog kraja,” naglasio je organizator Vladimir Protić. Sarmijada je održana uz potporu Grada Požege, a vesele majstore i majstorice sarme te njihovo društvo pozdravio je prigodnim riječima gradonačelnik Darko Puljašić koji je dodijelio nagrada i priznanja.

nn1

“Bogatstvo Slavonije ono je čime se posebno ponosimo, ono što moramo čuvati i prezentirati a dio tog bogatstva ste i vi, vrijedni čuvari žive tradicije. Današnja manifestacija potvrda je kako običaje možemo ne samo pamtiti, čuvati već i razvijati. Grad Požega i dalje će biti podrška ovakvim aktivnostima, no svakako ćemo vas, kulturno-umjetničke entuzijaste, uključiti i u nove događaje koji će obogatiti turističku ponudu te tako osigurati  ne samo još kvalitetniju prepoznatljivost već i brži gospodarski razvoj ovog područja,” naglasio je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn