5.NATJECANJE ZAPREGA “KONJI BILI, KONJI VRANI” – Manifestacija koja „čuva prepoznatljivost hrvatskog roda i puka“

Datum objave: 03. 6. 2018. | Kategorija: Susreti

nslovna

NOVA GRADIŠKA – Ništa tako potpuno, tako jasno i snažno ne predstavlja Slavoniju kao konji. Jer, u njihovoj plemenitosti i snazi, dostojanstvu i gizdavosti, ogledaju se i gazdin ponos i bogatstvo avlija i povijest i tradicija naroda. Potvrdilo je to i 5.natjecanje zaprega „Konji bili konji vrani“ u organizaciji istoimene konjogojske udruge iz Nove Gradiške, u okviru kojeg je vožen i Kombinirani kup RH.

Praiskonska veza čovjeka i konja, baš kao i ljubav između Slavonaca i ove plemenite i dostojanstvene životinje, poznata je oduvijek. Bilo je tako i u vremenima nesklonim konjogojstvu, tako je i danas, kada je situacija, na sreću, znatno bolja. Zasluga je to i članova novogradiške Udruge „Konji bili konji vrani“, entuzijasta i zaljubljenika u tradiciju čiji je cilj očuvanje i revitalizacija slavonske baštine i promocija konjogojstva i koji su, zahvaljujući znanju, trudu i upornosti, Novu Gradišku uvrstili na listu devet gradova u kojima se „vozi“ Kombinirani kup RH. Utakmicama 3.kola prethodilo je 5.natjecanja zaprega „Konji bili konji vrani“, u organizaciji istoimene udruge, koje je u Novoj Gradiški, na livadi kod tvornice Slavonija slad, okupilo konjogojce i zaljubljenike u konje iz Garešnice, Pleternice, Slavonskog Broda, Ruščice, Dragalića, Novske, Jakšića i dalekog Ernestinova i potvrdilo kako nema straha za tradiciju.

sred

Osim toga,  i konjogojaca je sve više, sve su bolji, pa i je i program kvalitetniji. Ove godine, osmišljen da, uz uzgajivače konja, natjecatelje i licencirane vozače, privuče i sve ostale. Jer, kako reče organizator, predsjednik Udruge Konji bili, konji vrani, Dražen Madžarević, nakon dva odvožena kola, i prvi na tablici poretka Kombiniranog Kupa RH , „ tako se predstavlja ljepota, snaga, spretnost i brzina konja, tako se čuva tradicija i ono najljepše od Slavonije.“

Službenom dijelu natjecanja – kombiniranom kup RH, prethodio je defile 14 svatovski okićenih, bećarima i snašama „ispunjenih“ konjskih zaprega, istinski praznik za oči i težak zadatak za ocjenjivače, jer valjalo je izabrati i nagraditi najgizdavije, najuparenije ali i najizvornije. Ove  godine je prema ocjeni stručnog suda vlasnik najizvornije svatovske zaprege Željko Matijević te Patricija Dizdar i Mario Kuba koji su osvojili drugo i treće mjesto.

m1 m2

5.natjecanje zaprega „Konji bili konji vrani“ posjetiteljima je ponudilo i utakmicu preciznosti-vožnju kroz čunjeve u kojoj se ocjenjuju brzina i spretnost, a kažnjava nepreciznost, teklićko jahanje, te po prvi puta, nastup Zvjezdane Klarić iz Udruge Nobiles de Croatia, s vizualno iznimno efektnim baroknim „plesom s konjem“, dresurom visokog stupnja. Podršku manifestaciji koja, kako je rekao „ čuva prepoznatljivost hrvatskog roda i puka, jer, ovdje smo opstali i sve preživjeli upravo zahvaljujući ljubavi prema konjima i neraskidivoj vezi s njima“, osobnim je dolaskom, u ime Županije Brodsko posavske, pružio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, Željko Burazović. Priču je prepoznalo i čelništvo Grada Nova Gradiška.“ Ovo je najljepši primjer kako je, urbano i moderno, u mladom Gradu, itekako spojivo i s onim tradicionalnim, slavonskim,“ istaknula je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

vvvv

Uz mlado i staro, jer, tko ne voli konje, zamjenika gradonačelnika, Borislava Vidošića, viđenije i manje viđenije Novogradiščane, 50-ak vrijednih volontera Udruge organizatora, nekolicinu spretnih i poduzetnih obrtnika s ponudom na štandovima, domaće i goste, na manifestaciju „Konji bili konji vrani“, podržavajući svaku pozitivnu slavonsku priču, navratio je i saborski zastupnik Davor Vlaović.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn