5. „FESTIVAL KULENOVE SEKE“ – Najveće hrvatsko i međunarodno natjecanje proizvođača kulenove seke

Datum objave: 26. 2. 2019. | Kategorija: Susreti

VELIKA – Jubilarni 5. „Festival kulenove seke“, najveće hrvatsko natjecanje proizvođača sve poznatijeg suhomesnatog specijaliteta, održat će se 2. ožujka 2019. godine u Vatrogasnom domu u Velikoj. Organizatori pozivaju sve proizvođače da prijave svoje uzorke na ocjenjivanje.

Festival kulenove seke ima i međunarodni karakter jer su se natjecali proizvođači iz 4 države, a postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje, prošle godine ukupno 109 kulenovih seka, iz Vojvodine, Mađarske, BiH, te 93 uzorka iz svih pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije.

“Pokazalo se kroz godine kako je ovo zaista velika etno i gastro manifestacija, uvjerljivo najveća u Hrvatskoj. Ponosan sam i zadovoljan dosadašnjim festivalima na kojima je bilo preko 400 uzoraka kulenove seke. Kao organizatori, posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do cijele Slavonije i Baranje, a prošle godine obišli smo i dvije Kobasijade u Vojvodini odakle nam već nekoliko godina dolaze članovi Zadruge Kulen iz Bačkog Petrovca, koju čine Slovaci. Vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi, jer najveće kobasijade imaju 30 do 40-tak uzoraka kulenovih seka na ocjenjivanju. Već sada imamo najavu velikog odaziva, a i ovom prilikom pozivam sve koji proizvode kulenovu seku bez obzira na opseg te proizvodnje, da ponosno donesu svoju kulenovu seku na ocjenjivanje,” rekao je organizator predsjednik udruge Požeški čuvari baštine Vladimir Protić.

Ovim natjecanjem, dodaje Protić, uspjeli su podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa.”Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, žele nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja. No, ove je godine zbog izuzetno promjenjivog vremena, otežano sušenje i fermentiranje kulenovih seka, pa ćemo biti zadovoljni ako ponovimo prošlogodišnji uspjeh,” rekao je Protić dodajući kako su za šampionsku i zlatnu kulenovu seku pripremljene vrijedne nagrade.

I ove godine pripremljen je bogat popratni program pa gostuje desetak KUD-ova i folklornih društava te nekoliko grupa koje njeguju baštinu. Uz tradicionalni izbor najljepšeg stola, birat će se opet i Ljepotica festivala kulenove seke, te prva i druga pratilje koje će također dobiti vrijedne nagradama. U glazbenom dijelu programa nastupit će mladi tamburaši „De Gotho“ iz Grabarja te zabavna grupa „City band“ iz Nove Gradiške, a ove godine program će voditi poznate voditeljice „Snaš Terka i snaš Mara iz Vukovara“. Za sve koji se žele dobro zabaviti ulaznica za dvije osobe je uzorak kulenove seke na natjecanju. Uzorci kulenovih seka za ocjenjivanje primaju se već od 15 sati u subotu 2. ožujka u Vatrogasnom domu u Velikoj.

TEKST: S. P.      FOTO: S. P./ plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn