5. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE – Najljepšu curu za udaju opremili Brestovčani, najbolje čvarke otopili Valpovčani

Datum objave: 21. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

VETOVO – U organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu održani su jubilarni, peti Etno susreti Požeštine. Manifestacija koja objedinjuje bogatstvo gastro tradicije, stare običaje i jedinstvenu ljepotu narodne nošnje okupila je rekordan broj sudionika i posjetitelja. Posebna atrakcija bila je Čvarkijada – natjecanje u pripremanju najboljih čvaraka te izbor najljepše djevojke “spremljene za udaju”.

Već prema tradiciji , i ovogodišnji Etno susreti dobili svoju ljepoticu i šampione Čvarkijade, a nagrađena je i najstarija nošnja, uređeni stol, tradicijsko jelo i najstariji očuvani uporabni predmet te majstori pekmeza i voćnih likera. Najbolje čvarke prema ocjeni žirija pripremila je ove godine iskusna valpovačka ekipa “Valpovački kotlić” predvođena Željkom Turalijom, drugo mjesto pripalo je majstorima iz KUD-a Orljava Pleternica, a treće mjesto pripalo je Zdravku Hruški i njegovoj ekipi iz Pakraca, dok su nagradu publike i ove godine dobili članovi i članice Moto kluba Tsunami iz Požege. Nagradu za najbolji liker i to od šipka dobila je Mira Lisec, a nagradu za najbolji pekmez od šljiva Marija Karnešević iz Pleternice.

Djevojke spremne za udaju, ponosno su pokazale svoju i ljepotu svoje nošnje. Prvu nagradu i titulu najljepše osvojila je Valentina Podnar iz Dolca, članica KUD-a Berda iz Brestovca, prva pratilja je Ivana Srdarević iz Sulkovaca, članica KUD-a Orljava Pleternica, a druga pratilja je Magdalena Štajduhar iz Šumanovaca, učenica Poljoprivredno-prehrambene škola koja se je predstavljala i sa štandom na “Šokačkom sajmu”.Pored njih za titulu ljepotice natjecale su se i Helena Grgić iz Busnova, članica Etno skupine Nade Grgić i Ana-Marija Jakovljević iz ZD KUD Rama Pleternica.

Kako nema pravog slavonskog slavlja bez prave trpeze i o tome se odlučivalo. Prvu nagradu za najuređeniji stol s pravom etno pričom o svatovima osvojio je Valentinin KUD Berda iz Brestovca gdje je ljepotica Valentina uspješno odigrala ulogu mladenke te tako potvrdila da je doista “spremna za udaju”. Drugo mjesto pripalo je KUD Orljava Pleternica i treće Zajednica žena HDSSB-a Požeško-slavonske županije. Nagradu za najstariji predmet, kapu za kazan, dobilo je Eko imanje Klas iz Buka, a iz bogate ponude izvornih jela nagradu za svoju Grušo pitu osvojile su članice ZD KUD Rama iz Pleternice, čija je mlada članica Ana-Marija Jakovljević osvojila nagradu i za najstariju nošnju.

Održani su i Sportski susreti, Olimpijada starih sportova. Podršku manifestaciji dali su svojim dolaskom zamjenik gradonačelnika Požege Darka Puljašića Ferdinand Troha, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutjeva Ivica Ribičić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Pet godina se okupljamo ovdje. Evo nam jubilarne Čvarkijade koja neopravdano zanemareni čvarak stavlja u prvi plan i pretvara u jednu atrakciju i specijalitet koji prihvaća sada već cijela Hrvatska. Čestitam stoga organizatoru i vjerujem kako će, uz našu podršku, ovo u godinama ispred nas postati još veća i značajnija manifestacija. Tu je sve ono što Slavonija nudi, a i manifestacijama poput ove pokazujemo kako se može kada se hoće. I ovo je svojevrsna podrška i doprinos slavonskom načinu života, zadržavanju mladih na ovim prostorima, na slavonskoj grudi koju treba njegovati, puniti svinjce i staje i dokazati kako je Slavonija prava – europska Kalifornija,” naglasio je župan Tomašević.

Manifestaciju su obogatile modna revija Obrtničke škole i etno kolekcija Nade Grgić, a dobrom raspoloženju i sudionika i posjetitelja pridonijelo je i duhovito, kvalitetno i informativno predstavljanje folkloraša, obrtnika, uzvanika i natjecatelja koje je vodila radijska voditeljica Danijela Oroz.

TEKST: Sanja Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn