44.KULENIJADA U POŽEGI – Šampionskim proglašen “bakin” kulen Igora Petersdorfera iz Valpova

Datum objave: 28. 6. 2024. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Kulenijada, istinski brend grada i najstarija manifestacija te vrste u Hrvatskoj, uspješno je, 44.put, organizirana u režiji Turističke zajednice Grada Požege.Priču posvećenu slavonskom specijalitetu ove su godine prepoznali proizvođači iz svih slavonskih županija te Šibensko-kninske i Zagrebačke županije, a od 60-ak pristigih uzoraka, šampionom je proglašen onaj Igora Petersdorfera iz Valpova, prijavljen pod bakinim imenom.

Suhomesnati specijalitet bez kojeg u Slavoniji nema niti jednog životno važnog događaja i koji na svakoj trpezi zauzima posebno mjesto, bio je u središtu 44. Kulenijade, istinskog brenda Grada Požege i najstarije manifestacije te vrste Hrvatskoj.

Priču u režiji Turističke zajednice Grada Požege, osimšljene s ciljem čuvanja i promoviranja onog najboljeg i najprepoznatljivijeg od regije, gastronomije i enologije, ove su godine prepoznali proizvođači iz svih pet slavonskih, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije, potvrdivši kako je pred kulenom, unatoč izazovnim godinama borbe sa svinjskom kugom i klimatskim promjenama, sjajna budućnost. Istaknula je to, u ime organizatora i direktorica TZ, Mirna Šimunović Svoboda, zadovoljna manifestacijom koja je, prethodnih desetljeća, prerasla lokalne okvire.

Na jedinstvenu gastro natjecateljsku priču pristiglo je 60-ak uzoraka od kojih je šampionom proglašen kulen dugogodišnjeg uspješnog proizvođača iz Valpova, Igora Petersdorfera, iz zahvalnosti i poštovanja, prijavljen pod bakinim imenom, jer, kako je u natjecanju sudjelovala i “majstorova” kćer, riječ je o autentičnoj obiteljskoj priči.

44. Kulenijadi, u ime Grada, nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Maja Petrović, naglasivši kako je riječ o manifestaciji kojom se obogaćuje turistička ponuda sredine, ali i zbog koje se, kao i specijaliteta poznatog diljem svijeta, isplati navratiti u Požegu i Slavoniju.

Nakon ocjenjivačkog dijela priče, u subotu, 29.lipnja, svi oni željni dobrih okusa, građani i posjetitelji, imat će priliku kušati natjecateljske kulene u Šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti i sajam domaćih proizvoda i rukotvorina naziva ”Zlatno ljeto tradicije”, uz nastup tamburaškog sastava De Gotho.

TEKST: Simonida Tarbuk                   FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn