41.KULENIJADA U POŽEGI – Na najdugovječnijoj Kulenijadi 53 uzorka iz svih slavonskih županija

Datum objave: 02. 7. 2021. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – 41. Kulenijada u Požegi održana je 2. srpnja u Restoranu Grgin Dol pod pokroviteljstvom Grada Požege. U skladu s epidemiološkim preporukama, kao i prethodne godine, najstarija manifestacija te vrste u Hrvatskoj održana je u reduciranom obliku u znaku ocjenjivanja kulena i prezentacije rezultata, ali bez popularne, masovne degustacije za građane.

I ove godine proizvođači kulena iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te Sisačko-moslavačke županije sudjelovali su s uzorcima pa je tako pristiglo 53 uzoraka. Pobjednikom ovogodišnje Kulenijade u Požegi proglašen je Tomislav Barišić iz Valpova, a od ostalih uzoraka 10 je proglašeno zlatnima, 21 je srebro, 18 brončanih, te 4 uzoraka koji nisu prošli prag bodovanja. Pobjednik je osvojio novčanu nagradu od tri tisuće kuna koju je osigurala Turistička zajednica Grada Požege.

Rezultate ocjenjivanja predstavili su predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje kulena Mato Matijević, direktorica Turističkog ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak i zamjenik gradonačelnik Borislav Miličević. “Kulin kao trajna polufermentirana kobasica u prirodnom ovitku nije samo prehrambeni proizvod već je on i odraz gastro tradicije s ovih prostora. Požega i požeška Kulenijada s tradicijom od 41 godine, zahvaljujući entuzijastima, proizvođačim i medijima očuvala je i u ovim izazovnim pandemijskim godinama svoju prepoznatljivost i značaj. Drago mi je čuti kako je bilo 53 uzorka, 13 uzoraka više nego prošle godine što znači da nam se proizvođači ponovo vraćaju na ocijenjivanje. Kulin je, naime, vrlo važan proizvod jer uz sve svoje nutritivne i tradicijske vrijednosti radi promociju domaće stočarske proizvodnje. Nema dobrog i kvalitetnog kulina bez dobre sirovine – a dobar kulin uvijek će pronaći svoje tržište i svog kupca,” rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević čestitajući svima koji su sudjelovali uz napomenu da će Grad kao pokrovitelj i dalje poticati ovu manifestaciju.

Uz predsjednika Povjerenstva Matu Matijević, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo članovi su ove godine bili Helena Matešić, predavač na Stručnom studiju prehrambena tehnologija na Veleučilištu u Požegi te Matej Bošnjaković, profesor stručnih predmeta na Poljoprivrednoj školi Požega. Predsjednik Matijević izrazio je zadovoljstvo kvalitetom pristiglih uzoraka.

“Povjerenstvo je imalo težak zadatak, jer iz godine u godinu popravlja se kvaliteta što je vrlo bitno. Ova 41 Kulenijada potvrda je kako Požega zauzima visoko mjesto što se tiče kulena kao proizvoda. Ocjenjivali smo na osnovu vanjskog izgleda, konzistencije, izgleda prereza, mirisa, okusa i općeg dojma i doista vrijedi čestitati šampionu koji je sve nas u povjerenstvu oduševio. Nažalost, imamo i četiri uzorka koja smo diskvalificirali jer zaista nisu kuleni koje bi trebalo kušati, a vjerujte mi ni proizvodi koji bi trebali završiti na tržištu .No, mi kao Povjerenstvo nismo tu da djelujemo destimulativno, želimo djelovati poticajno i afirmativno te svima koji donose svoje proizvode ukazati na potencijalne pogreške u postupku kako bi popravili kakvoću. Ovo je jedna od tradicionalno najjačih manifestacija i nastojimo to uz potporu Grada Požege i dalje njegovati i razvijati,” rekao je Matijević.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn