40.KULENIJADA U POŽEGI – Na jubilarnom izdanju najdugovječnije Kulenijade, 44 uzorka iz svih slavonskih županija

Datum objave: 26. 6. 2020. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Jubilarno izdanje 40. Kulenijade u Požegi održalo se 26. lipnja 2020. godine u Restoranu Grgin Dol. U skladu s epidemiološkim preporukama ova tradicionalna, najstarija manifestacija te vrste u Hrvatskoj ove je godine održana u reduciranom obliku u znaku ocjenjivanja kulena i prezentacije rezultata, ali bez popularne, masovne degustacije za građane.

I ove godine proizvođači kulena iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema sudjelovali su s uzorcima pa je tako pristiglo 44 uzoraka. Pobjednicom ovogodišnje Kulenijade u Požegi proglašena je Sara Petersdorfer iz Bistrinaca, a od ostalih uzoraka 6 je proglašeno zlatnima, 15 je srebrnih, 16 brončanih, te 7 uzoraka koji nisu prošli prag bodovanja. Pobjednica je osvojila novčanu nagradu od tri tisuće kuna koju je osigurao Grad Požega, koju će preuzeti naknadno.

Na press konferenciji održanoj po ocjenjivanju rezultate su predstavili predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje kulena Mato Matijević, direktorica Turističkog ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

“Velika je čast predstaviti rezultate jubilarne Kulenijade u Požegi. Najdugovječnija Kulenijada u Hrvatskoj, 40-ti put okupila je 44 proizvođača iz pet slavonskih županija. Drago mi je da možemo proglasiti pobjednicu te tako nastaviti vrijednu tradiciju s jedinstvenim specijalitetom koji na najbolji način prikazuje Slavoniju, njeno bogatstvo, gastronomsku tradiciju i vrijednosti, sve ono što je Slavonija u svojoj biti,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Predsjednik Povjerenstva Mato Matijević izrazio je zadovoljstvo kvalitetom pristiglih uzoraka. “Ocjenjivali smo na osnovu vanjskog izgleda, konzistencije, izgleda prereza, mirisa, okusa i općeg dojma. Svake godine sve je bolja kvaliteta, doista vrijedi čestitati pobjednici na nagradi.No, mi kao Povjerenstvo nismo tu da djelujemo destimulativno, želimo djelovati poticajno i afirmativno te svima koji donose svoje proizvode ukazati na potencijalne pogreške u postupku kako bi popravili kakvoću. Ovo je jedna od tradicionalno najjačih manifestacija i nastojimo to uz potporu Grada Požege i dalje njegovati i razvijati,” rekao je Matijević.

Direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak naglasila je kako su vrlo sretni jer su unatoč svim epidemiološkim uvjetima uspjeli održati i ovo izdanje Kulenijade. “Kulen koji je preostao od svih 44 uzorka po tradiciji je trebao ići u Šetališnu zonu na javnu degustaciju, no ove godine odlazi u naše restorane Grgin dol i Zlatni lug gdje će ga građani sljedećih nekoliko dana moći kušati kao besplatno predjelo uz tradicionalna slavonska jela koja su tamo u ponudi,” rekla je Podoljak.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn